Ponadczasowy przepis na kulki mięsne w sosie pomidorowym – Według tego przepisu robię je od 40 lat.

Minęło już dobre 40 lat odkąd moja dobra koleżanka Danka podarowała mi ten przepis z notatnika swojej mamy, doskonałej kucharki – klopsiki w sosie .

Ten przepis nie starzeje się i nawet po tylu latach jest niezwykle popularny w mojej rodzinie i gotujemy go regularnie, zawsze według tego starego przepisu. Najbardziej lubimy z kopytkami lub puree ziemniaczanymi – ale są też doskonałe serwowane same, na przykład ze świeżym pieczywem.

Ten sos jest bardziej słodki, jeśli chcesz mieć wytrawny smak nie dodawaj goździków i cukru.

Składniki:

Na klopsy:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g ryżu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • zmielony czarny pieprz
  • ½ łyżeczki majeranku

Na sos:

  • 1 cebula
  • 5 goździków
  • sól
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • cukier
  • 100 ml mleka

Przygotowanie:

Do większej miski wrzuć mięso mielone, ugotowany i schłodzony ryż, jajka, mąkę pszenną, sól, szczyptę czarnego pieprzu i majeranek. Ja używam mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 50:50, ale to zależy od Ciebie.

Dokładnie mieszamy  aby powstała jednolita masa. Z mieszanki formujemy kulki. Dłonie moczymy w letniej wodzie, aby klopsiki się nie sklejały i nie rozpadały.

W międzyczasie do garnka wlewamy około dwóch litrów wody, do którego dodajemy oczyszczoną cebulę pokrojoną w ćwiartki. Dodajemy też goździki i trochę soli i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować, dodaj uformowane klopsiki.

Ostrożnie umieść uformowane kulki. Gotuj przez około 20 do 25 minut. Dbamy o to, aby nie rozpadły się podczas gotowania. Kiedy się ugotują, wyciągamy kule z wody.

Następnie zagęścić sos i doprawić cukrem i solą według naszych pomysłów. Dodaj mleko i jeśli jest jeszcze rzadkie, dodaj więcej mąki. Niech się zagotuje. Podawać z puree ziemniaczanym lub domowymi kluskami.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!