Rozpływają się w ustach: Niewypiekane skondensowane kulki mleczne, które smakują jak kupne marlenki.
Doskonały przepis na niewypiekane kulki, które smakują jak kupne w sklepie marlenki.

Składniki:
- 2 łyżki miodu
- 1 tubka mleka skondensowanego
- garść mielonych orzechów
- 50 g masła
- 150 g biszkoptów dla dzieci
Do posypania:
- orzechy
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:

Najpierw przygotujemy proste i szybkie ciasto. Zmiażdż herbatniki w blenderze lub wałkiem.

Wymieszaj wszystkie składniki do przygotowania kulek w misce. Jeśli ciasto będzie za cienkie, dodaj więcej orzechów i biszkoptów. I odwrotnie, jeśli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać łyżkę mleka. Kształtujemy kule z powstałej masy. Następnie obtaczamy je w zmielone orzechy lub kokos. Przechowujemy w papierowych foremkach lub obok siebie na tacy.

To wszystko, teraz spójrz jak szybko będą znikać ze stołu. Z własnego doświadczenia wiem, że znikają błyskawicznie.
Niepieczone kulki piernikowe

Składniki:
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (ok. 240g)
- 100 g zmielonych orzechów
- 1⁄2 puszki słodzonego skondensowanego mleka
- 60 g masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Orzechy mielimy lub mieszamy. Jeśli używasz blendera do orzechów dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj. Dodaj mleko skondensowane, zmiękczone masło, miód i krótko mieszać. Możesz skosztować łyżeczki kakao. Z masy rękoma formujemy kulki, które umieszczamy w papierowych foremkach lub bezpośrednio na tacy.
W oryginalnym przepisie zalecano pozostawienie masy na krótko w lodówce, ale ja tego nie robiłam i mi się wszystko udało. Gotowe kulki (lub wybrane przez Ciebie kształty) obtaczamy w startych orzechach lub wiórkach kokosowych i przechowujemy w lodówce. To wspaniały i błyskawiczny przysmak.