Do posypania:
Najpierw przygotujemy proste i szybkie ciasto. Zmiażdż herbatniki w blenderze lub wałkiem.
Wymieszaj wszystkie składniki do przygotowania kulek w misce. Jeśli ciasto będzie za cienkie, dodaj więcej orzechów i biszkoptów. I odwrotnie, jeśli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać łyżkę mleka. Kształtujemy kule z powstałej masy. Następnie obtaczamy je w zmielone orzechy lub kokos. Przechowujemy w papierowych foremkach lub obok siebie na tacy.
To wszystko, teraz spójrz jak szybko będą znikać ze stołu. Z własnego doświadczenia wiem, że znikają błyskawicznie.
Orzechy mielimy lub mieszamy. Jeśli używasz blendera do orzechów dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj. Dodaj mleko skondensowane, zmiękczone masło, miód i krótko mieszać. Możesz skosztować łyżeczki kakao. Z masy rękoma formujemy kulki, które umieszczamy w papierowych foremkach lub bezpośrednio na tacy.
W oryginalnym przepisie zalecano pozostawienie masy na krótko w lodówce, ale ja tego nie robiłam i mi się wszystko udało. Gotowe kulki (lub wybrane przez Ciebie kształty) obtaczamy w startych orzechach lub wiórkach kokosowych i przechowujemy w lodówce. To wspaniały i błyskawiczny przysmak.