Te świąteczne kulki sałatkowe to mój hit świąt Bożego Narodzenia: Koniecznie zapisz przepis.

Przekąski odgrywają ważną rolę na świątecznym stole. Tworzą pierwsze wrażenie naszych gości, a każdemu zależy aby było ono jak najlepsze.

Idealną opcją w tej sytuacji są porcje sałatkowych kulek : są wygodne do jedzenia, wyglądają bardzo apetycznie i mogą być sycące lub lekkie, w zależności od tego, co planujesz później podać.

Ogromną zaletą jest dla mnie wszechstronność bazy serowej. Dodając buraki, marchewki, ogórki, śledzie, orzechy lub ryby do tej samej bazy, otrzymujemy całą listę ciekawych smaków i przekąsek, które są tak kolorowe, że zachwycą każdego!

SKŁADNIKI BAZY SEROWEJ

  • 300 g twardego sera
  • 6 gotowanych jajek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu lub jogurtu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Ugotowane jajka drobno posiekaj, przeciśnij czosnek przez praskę i zetrzyj twardy ser. Dodaj majonez, pieprz i dobrze wymieszaj, aż masa będzie gładka. W razie potrzeby posól.

pyszne kulki przystawki

Masa serowa nie powinna być sucha ani zbyt płynna, aby później wygodnie było z niej formować kulki. Podziel masę serową na 6 równych części.

przekąski zielone kulki

Ułóż wszystkie części w osobnych misach. Przygotowanie bazy serowej jest zakończone.

Kulki sałatkowe z burakami i śledziem

kulki kraba z przystawkami

SKŁADNIKI:

  • 1/6 gotowej bazy serowej
  • 2 małe gotowane buraki
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu (opcjonalnie)
  • śledziowy filet do dodatków
  • dowolne zioła do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Buraki zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj z bazą serową. Jeśli mieszanina jest sucha, dodaj łyżkę majonezu, aż masa stanie się odpowiednią konsystencją do tworzenia kulek. Pokrój filety śledziowe na małe kwadratowe kawałki. Uformuj małe kulki, połóż kawałek śledzia na środku każdej kulki. Udekoruj ziołami.

Kulki z marchewką i orzechami

przekąski do piwa kulki serowe

SKŁADNIKI

  • 1/6 bazy serowej
  • 1 mała surowa marchewka
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżki uprażonych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE

Marchew zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj z bazą serową. Jeśli mieszanina jest sucha, dodaj łyżkę majonezu, aż masa stanie się odpowiednią konsystencją do tworzenia kulek. Uformuj małe kulki. Kule marchewkowe możesz obtoczyć w pokruszone orzechy.

Kulki z ogórkami i wędzonym łososiem

przekąski bombki

SKŁADNIKI

  • 1/6 bazy serowej
  • 1 mały świeży ogórek
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu (opcjonalnie)
  • wędzony łosoś według uznania
  • nasiona sezamu do posypania

PRZYGOTOWANIE

Obierz ogórka i pokrój w małą kostkę. Pokrój łososia w kostkę. Wymieszaj ogórki z bazą serową. Jeśli mieszanina jest sucha, dodaj łyżkę majonezu, aż masa stanie się odpowiednią konsystencją do tworzenia kulek.

kulki serowe z oliwkami

W kulce uformuj małe zagłębienie i umieść tam kawałek łososia. Uformuj znów w kulkę. Obtocz gotowe kulki w nasionach sezamu.

Kulki z paluszkami krabowymi

przekąski kolorowe kulki

SKŁADNIKI

  • 1/6 bazy serowej
  • 100 g paluszków krabowych
  • 1 łyżka majonezu lub jogurt (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Zmrożone paluszki krabowe zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj 2/3 startych paluszków z bazą serową. Jeśli mieszanina jest sucha, dodaj łyżkę majonezu, aż masa stanie się odpowiednią konsystencją do tworzenia kulek. Z mieszanki uformuj małe kulki i obtocz je w pozostałych startych paluszkach.

Kulki ze szczypiorkiem i łososiem

przepis na kulki serowe

SKŁADNIKI

  • 1/6 bazy serowej
  • 70 g wędzonego łososia
  • pęczek szczypiorek
  • 1 łyżka majonezu lub jogurt (opcjonalnie)
  • sucha kolendra

PRZYGOTOWANIE

Pokrój czerwoną rybę w małą kostkę. Drobno posiekaj szczypior. Wymieszaj go z bazą serową i łososiem. Jeśli mieszanina jest sucha, dodaj łyżkę majonezu, aż masa stanie się odpowiednią konsystencją do tworzenia kulek. Uformuj kulki i owiń je w suchej kolendrze.

Kulki z pomidorami i oliwkami

kolorowe kulki serowe

SKŁADNIKI

  • 1/6 bazy serowej
  • 1/3 szklanki suszonych pomidorów
  • 12 oliwek
  • 1 łyżka majonezu lub jogurt (opcjonalnie)
  • mielona papryka

PRZYGOTOWANIE:

Drobno posiekaj suszone pomidory. Wymieszaj je z bazą serową. Jeśli mieszanina jest sucha, dodaj łyżkę majonezu, aż masa stanie się odpowiednią konsystencją do tworzenia kulek. Uformuj kulki. Połóż całą bezpestkową oliwkę w środku każdej kulki. Obtocz gotowe kulki w mielonej papryce.

Połóż przygotowane kulki warzywne na talerzu do serwowania. Naprawdę podoba mi się ta wersja przekąski: jest łatwa do przygotowania, wygodna do jedzenia i możesz łatwo uzyskać szeroki wybór smaków. Jestem pewna, że i Twoi goście będą zachwyceni!

error: Treść zabezpieczona !!