Kurczak z brokułami i pieczarkami. Raz dwa i gotowe. Prosty w wykonaniu obiad, dla Pań dbających o linię.

Kurczak z brokułami to jeden z moich ulubionych i zarazem banalnie prostych pomysłów na obiad. Taki kurczak idealnie komponuje się z pieczarkami i azjatyckim smaczkiem sosu sojowego.

Przedstawiany przeze mnie przepis jest pyszny i zdrowy! Brokuł jest pełnym błonnika i witamin warzywem, zawiera bardzo dużo witaminy z grupy A, E i K oraz kwasy Omega-3. Jednocześnie jest bardzo dobry przy odchudzaniu, ma jedynie 30 kalorii na 100 gram i jest bardzo pożywny.

Jednak, żeby zachować wszystkie właściwości brokułów musimy odpowiednio je ugotować – nie należy ich rozgotowywać!  Kombinacji jest z tym warzywem jest wiele, ja jednak uwielbiam go w towarzystwie piersi z kurczaka i pieczarek.

Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

  • 0,5 kilograma piersi z kurczaka
  • jeden brokuł
  • 0,25 kilograma pieczarek
  • łyżka imbiru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • trochę oleju sezamowego
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 125 mililitrów sosu sojowego
  • 85 gramów mąki pszennej/kukurydzianej
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • ryż/makaron (super smakuje z makaronem ryżowym)
  • sezam/orzeszki ziemne – opcjonalnie

Tak jak wspominałam przepis jest banalnie prosty. Na początku należy pokroić kurczaka na małe kawałki, przyprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na łyżce oleju słonecznikowego. Jak kurczak będzie już gotowym posypujemy go do czystej, sporej miski.

Nie zdejmujemy patelni z ognia i dodajemy na nią jeszcze jedną łyżkę oleju, na której smażymy pokrojone pieczarki. Ja lubię mocno wysmażone, ale zrób tak jak lubisz Ty. Jak pieczarki będą idealne dodajemy do nich różyczki brokuł i smażymy wszystko razem. Jak brokuł już zmięknie przekładamy wszystko do miski z kurczakiem.

Patelnia nadal się grzeje! Podgrzewamy na niej ostatnią łyżkę oleju i smażymy drobno posiekany czosnek z imbirem. Jeśli już się zarumienią (ale nie mogą się spalić) dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, bulion, cukier trzcinowy i mąkę do zagęszczenia.

Sos dajemy na mały ogień i wrzucamy do niego kurczaka z warzywami. Gorące danie podajemy z ryżem/makaronem albo wcinamy bez niczego. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!