Kurczak z brokułami – Szybki, pyszny obiad w kilka chwil. Każdy się zajada, więc robię od razu na 2 dni

Chyba każdy wie, że brokuły to niezwykle zdrowe warzywo.

Są bogate w witaminy A, E i K, błonnik wspomagający trawienie oraz kwasy omega-3, które m. in. dbają o zdrowie włosów i skóry. Ponadto 100 g brokułów zawiera zaledwie 30 kcal!

Nie każdy przepada za brokułami, jednak żeby posmakowały każdemu, wystarczy odpowiednio je przygotować z pysznymi dodatkami.

Oto przepis na prostą, zdrową, niskokaloryczną potrawę. Nikt nie zdoła się oprzeć kurczakowi z brokułami i pieczarkami w aromatycznym sosie z dodatkiem imbiru!

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 500 g brokułów
  • 250 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • Łyżka startego kłącza imbiru
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • Łyżka cukru brązowego
  • Szklanka bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • Sól i czarny pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć na nią pokrojonego w kostkę kurczaka, dodaj sól i pieprz. Smaż ok. 15-20 minut, aż mięso będzie złociste. Odłóż je na bok.

Na tej samej patelni rozgrzej drugą łyżkę oleju. Wrzuć na nią pieczarki. Gdy nieco zmiękną, dodaj brokuły podzielone na różyczki i smaż całość, aż warzywa będą miękkie. Również odstaw je na bok.

Rozgrzej na patelni trzecią łyżkę oleju i podsmaż posiekany czosnek wraz z imbirem. Dodaj bulion drobiowy, mąkę, sos sojowy, olej sezamowy i cukier. Wymieszaj starannie.

Do powstałego sosu wrzuć kurczaka i warzywa. Gotuj przez kilka minut, mieszając, aż całość będzie gorąca.

Podawaj z makaronem lub ryżem. Do tego dania pasuje również inny bardzo zdrowy dodatek – szparagi.

Pyszny, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny jest gotowy! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!