Doskonały przepis na delikatnego miękkiego kurczaka: Trik szefa kuchni, dzięki któremu kurczak nigdy nie wysycha
Przedstawiam Wam doskonały przepis na delikatnego kurczaka.
Używając sztuczki znanego szefa kuchni, mięso pozostaje soczyste i kruche jednocześnie. Składniki, którymi marynuje się kurczaka gwarantuje brak wysychania mięsa. Koniecznie wypróbuj!
Składniki:
Do przygotowania marynaty:
- Białko 1 jajka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka octu jabłkowego (można zastąpić octem ryżowym lub sokiem z cytryny)
- 1 łyżka sosu sojowego
- mielony czarny pieprz
- 500-600 g piersi z kurczaka
Na sos:
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka nasion sezamu
Jak przygotować?
Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki.
Dodaj sos sojowy, ocet, pieprz, skrobię oraz białko. Wymieszaj wszystko dokładnie, tak aby każdy z kawałków został pokryty marynatą. Marynuj przez ponad 30 minut. Następnie przygotuj sos, mieszając ze sobą sezam, ocet, miód oraz sos sojowy.
Rozgrzej 4 łyżki oleju na patelni. Smaż kurczaka z obu stron przez około 3 minuty na złoty kolor.
Zmniejsz ogień. Mięso polej sosem i wymieszaj. Ponownie lekko zwiększ ogień i smaż jeszcze przez około 2 minuty.