Szybka, prosta i niesamowicie smaczna – przepis na szarlotkę z kwaśną śmietaną, który musisz wypróbować.

Teraz, jeśli nie kiedy indziej, jest idealny moment, by przypomnieć sobie rozmaite przepisy na wypieki z jabłkami, niezależnie od ich kruchości lub miękkości.

Jesień, z jej opadającymi liśćmi, zawsze kojarzy mi się z szarlotką. W takie chwile marzę o otulaniu się kocem, czytaniu książki i delektowaniu się każdym kęsem mojego ulubionego przysmaku.

Prostą szarlotkę z kwaśną śmietaną piekę ja. To danie, wymagające niewiele wysiłku i czasu, rokrocznie raduje moją rodzinę swoim smakiem. Idealnie komponuje się z gorącym kakao. Chciałbym, aby moje dzieci właśnie w ten sposób wspominały swoje dzieciństwo.

Składniki to:

  • cukier waniliowy – 15 g
  • kwaśna śmietana – 60 g
  • jajka – 5 sztuk
  • jabłka – 4 sztuki
  • mąka pszenna – 1 kg
  • cukier – 150 g
  • masło 100 g
  • proszek do pieczenia – 10 g
  • cukier, cynamon, sól – według gustu.

Przygotowanie rozpoczyna się od ciasta.

Jajka wbij do miski, posyp cukrem i ubij trzepaczką. Dodaj szczyptę soli, roztopione masło i wymieszaj. Następnie wlej śmietanę i wanilinę, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodaj do masy, zagniatając ciasto.

Jabłka należy obrać, wydrążyć i pokroić w kliny lub kostki. Dodaj je do ciasta, mieszając. Następnie ciasto wylej na pergamin w naczyniu do pieczenia, równomiernie rozprowadzając.

Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, w zależności od wielkości formy. Można sprawdzić gotowość ciasta wykałaczką. Po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć przez kilka minut przed podaniem.

Przed pokrojeniem szarlotkę posyp mieszanką cukru pudru i cynamonu. Możesz też zastąpić jabłka jagodami, posypując je wcześniej skrobią, by sok pozostał w środku. Czy uważasz, że to wspaniały przepis? Podziel się swoją opinią!

error: Treść zabezpieczona !!