Moje serce skradziono, a winowajcą jest leniwy przysmak z Bułgarii – zanotuj przepis na te wspaniałe smaki i delikatność.

Może zdarzyło się próbować wyśmienitej potrawy o nazwie „Banitsa” w trakcie pobytu w Bułgarii. Składnikiem tej potrawy są cienkie placki z lawaszu, które tworzą warstwy z różnymi farszami.

Różnorodność kształtów tego ciasta jest ogromna. Czasem farsz rozsmarowuje się na lawaszu, zwija w rulonik i układa na okrągłej blaszce w spiralę. Tym razem prezentujemy prostą wersję bułgarskiej Banitsy. Jej delikatna konsystencja oraz niepowtarzalny smak z pewnością zachwycą niejednego smakosza.

Potrzebne składniki:

  • Lawasze (1-2 sztuki)
  • Twaróg (200 g)
  • Jaja (2 sztuki)
  • Mleko (70 ml)
  • Masło (50 g)
  • Kwaśna śmietana (2 łyżki)
  • Sól i mielony czarny pieprz (według uznania)

Instrukcja przygotowania:

Ubij jajka w misce, dodaj mleko, sól, pieprz oraz twaróg.

Po wymieszaniu wszystkiego, przygotuj lawasze, krojąc je na mniejsze kawałki.

Wyłóż dno formy papierem do pieczenia i ułóż pierwszy placek lawaszu.

Smaruj kolejne placki odrobiną farszu, na przemian z masłem.

Na ostatnim placku lawaszu nałóż kwaśną śmietanę, mleko lub kefir. Wstępnie nagrzej piekarnik do 180°C i piecz przez 35-45 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!