Cud leczniczy na zapalenie oskrzeli, płuc i kaszel: Na wiosnę masz go za darmo i sprawdza się przez cały rok.

Kiedy złapie nas choroba często nie jesteśmy w stanie funkcjonować, a lista obowiązków tylko rośnie. Lekarstwa w aptece jednak są nierzadko drogie i często nie pomagają tak, jakbyśmy chcieli.

Są jednak naturalne metody, które nie wymagają wkładu finansowego, ponieważ większość składników, które wchodzą w skład preparatu, zapewne masz już w swojej kuchni! Lekarstwo, które opisywane będzie w dzisiejszym artykule, zwalczy nawet zapalenie oskrzeli i płuc!

Lek pomoże również przy astmie, uporczywym kaszlu, bólu gardłach, przy stanach zapalnych, a nawet przy problemach z jelitami. Syrop poprawi ogólne funkcjonowanie układu odpornościowego, ponieważ bogaty jest w witaminy oraz składniki odżywcze.

Składniki, które będą potrzebne do wykonania leczniczego syropu:

  • kwiat mniszka lekarskiego (zebrany w czystym miejscu, z dala od dróg, pyłu i sadzy. Takie środowisko zabija jego właściwości),
  • 1,5 kg cukru pudru, cukru trzcinowego lub miodu agatowego (miód w tym wypadku będzie najlepszy, sam przejawia właściwości lecznicze),
  • liście cynamonu.

Przygotowanie:

Idealną pogodą na zebranie mniszka lekarskie jest deszcz, ponieważ nie trzeba go wtedy myć, a najwięcej swoich właściwości posiada świeżo zebrany, niemyty. Mniszek należy zmieszać z liśćmi cynamonu, a następnie przygotowujemy mniejszą lub większą filiżankę, szklankę, czy pojemnik.

W niej naprzemiennie będziemy układać wymieszane z cynamonem kwiaty mniszka oraz miód agatowy. Kontynuujemy tą czynność, aż pojemnik zapełni się do samej góry. Ostatnią warstwą musi być miód! Na górze pojemnika układamy celofan, zabezpieczony gumką, na przykład recepturką.

Celofan w kilku miejscach przebijamy i odkładamy miskę do słonecznego miejsca, gdzie pozostawiamy ją na 2-3 tygodnie, aby preparat naturalnie sfermentował. Miód powoli zamieni się w syrop, który opadnie na dno pojemnika, a zioła zostaną wyniesione na górę. Konieczne jest więc wciskanie ich od 2 do 3 razy dziennie z powrotem do środka miski. W przeciwnym razie mogą zacząć pleśnieć, co zlikwiduje ich lecznicze właściwości.

Po minięciu tych kilku tygodni syrop należy odcisnąć, powoli i delikatnie, ale też dokładnie, aby nie stracić ani odrobiny cennego syropu. Przelewamy go do kubków. Przechowuj w lodówce, gdyż jego termin ważności wyniesie wtedy od pół roku do roku!

Dawkowanie: Dorosłym – dziennie 3 razy po łyżeczce, dzieciom – 3 razy po pół łyżeczki.

error: Treść zabezpieczona !!