Do obiadu, a może na kolacje z bliskimi lub znajomymi – Te przepisy to idealne rozwiązanie na jedną i drugą okazję, goście będą zachwyceni smakiem.
Jeżeli szukasz przepisu na łatwe i szybkie sałatki z kapusty, to jesteś w odpowiednim miejscu. Sałatki idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub kolacji. Każdy z Twoich gości na pewno doceni ich smak.
Sałatka z kukurydzą i jabłkiem
Składniki:
- 400 g kapusty
- kukurydza
- 100 g zielonego jabłka
- 1 ogórek sałatkowy
- 10 ml soku z cytryny
- 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu
- posiekany koperek
- sól i inne przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania:
Wszystkie owoce i warzywa dokładnie umyj. Ogórka pokrój w kółka, a potem jeszcze w paski. Kapustę poszatkuj. Kapustę i ogórki włóż do miski. Jabłko obierz ze skórki, pokrój na kawałki i pokrop je sokiem z cytryny. Dorzuć do miski z kapustą i ogórkami. W kolejnym kroku do miski dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Sałatka jest już gotowa.
Sałatka z kolendrą i jajkami
Składniki:
- 400 g kapusty
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kolendra i koperek
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
Zacznij od dokładnego umycia wszystkich warzyw. Pokrój kapustę na cienkie paski i dodaj do miski. Następnie dorzuć posiekany koperek i kolendrę. Po ugotowaniu jajek oddziel żółtka od białek. Białka pokrój na drobniutkie kawałki, a żółtka rozgnieć widelcem.
Białka dodaj do miski z pozostałymi składnikami, a żółtka odłóż do osobnego naczynia. Do żółtek dodaj śmietanę musztardę, oliwę i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie dorzuć do pozostałych składników. Sałatka jest już gotowa.