Do obiadu, a może na kolacje z bliskimi lub znajomymi – Te przepisy to idealne rozwiązanie na jedną i drugą okazję, goście będą zachwyceni smakiem.

Jeżeli szukasz przepisu na łatwe i szybkie sałatki z kapusty, to jesteś w odpowiednim miejscu. Sałatki idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub kolacji. Każdy z Twoich gości na pewno doceni ich smak.

Sałatka z kukurydzą i jabłkiem

Składniki:

  • 400 g kapusty
  • kukurydza
  • 100 g zielonego jabłka
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 10 ml soku z cytryny
  • 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu
  • posiekany koperek
  • sól i inne przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania:

Wszystkie owoce i warzywa dokładnie umyj. Ogórka pokrój w kółka, a potem jeszcze w paski. Kapustę poszatkuj. Kapustę i ogórki włóż do miski. Jabłko obierz ze skórki, pokrój na kawałki i pokrop je sokiem z cytryny. Dorzuć do miski z kapustą i ogórkami. W kolejnym kroku do miski dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Sałatka jest już gotowa.

Sałatka z kolendrą i jajkami

Składniki:

  • 400 g kapusty
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kolendra i koperek
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

Zacznij od dokładnego umycia wszystkich warzyw. Pokrój kapustę na cienkie paski i dodaj do miski. Następnie dorzuć posiekany koperek i kolendrę. Po ugotowaniu jajek oddziel żółtka od białek. Białka pokrój na drobniutkie kawałki, a żółtka rozgnieć widelcem.

Białka dodaj do miski z pozostałymi składnikami, a żółtka odłóż do osobnego naczynia. Do żółtek dodaj śmietanę musztardę, oliwę i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie dorzuć do pozostałych składników. Sałatka jest już gotowa.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!