Te liście są silniejsze niż jakakolwiek chemia: Moja babcia zawsze powtarzała: Koniecznie zanotuj ten przepis i stosuj w chorobie

Choroby nie omijają wielu z nas, także w sezonie letnim. Nie zawsze musimy jednak walczyć z nimi przy pomocy medykamentów z apteki.

Okazuje się, że lekarstwo możemy mieć na wyciągnięcie ręki i jest ono w stu procentach naturalne. Mowa tu oczywiście o szałwii, której walory doceniał sam Hipokrates, zwany po dziś dzień ojcem medycyny. W jej moc wierzyli także Chińczycy, Arabowie i Rzymianie.

Dlaczego zatem i my nie możemy skorzystać z jej licznych i dobroczynnych właściwości? Szałwia ma działanie antybiotyczne, zwalcza nawet te bakterie, które stawiają opór standardowym antybiotykom. Zabija również grzyby i zwalcza stany zapalne.

Starożytny napój witalności

Aby przygotować starożytny napój, który zwiększy nasze siły witalne, będziemy potrzebować 1,5 litra brandy oraz 250 gram szałwii. Wystarczy pozostawić je zmieszane ze sobą na około trzy tygodnie. Po tym czasie należy całość przefiltrować i wzbogacić o dodatek kilograma miodu agatowego.

Później nie pozostaje nam już nic innego jak przelanie powstałego płynu do szklanych butelek i odstawienie ich na trzy tygodnie. Co jakiś czas, butelkami warto wstrząsać. Po upływie wspomnianych trzech tygodni, napój jest gotowy do spożycia. Najlepiej przyjmować jego łyżkę raz dziennie, wzbogacając go o dodatek cynamonu.

Jak zwalczyć wirusy i stany zapalne?

Jeżeli zastanawiasz się nad tym, jak szybko i skutecznie rozprawić się z wirusami i stanami zapalnymi, przygotuj 20 gram posiekanych liści szałwiowych. Następnie, zalej 100 ml 70% alkoholu. W ten sposób powstanie lecznicza szałwiowa nalewka. Należy używać jej trzy razy w ciągu dnia, rozcieńczając niewielką ilość soku lub wody piętnastoma kroplami nalewki.

Szałwia na kłopoty z oddychaniem

Dzięki szałwii można również skutecznie walczyć z kłopotami z oddychaniem. Wystarczy rozpuścić dwie łyżeczki cukru tak, aby doszło do powstania karmelu. Później, do cukru trzeba wlać niespełna pół litra mleka. Do gotującego się mleka wsypujemy pół łyżeczki mielonego cynamonu oraz łyżeczkę pokrojonych drobno liści szałwiowych.

Napar powinno się pozostawić na około 15 minut. Po upływie tego czasu śmiało można wypić 1/3 napoju. Należy spożywać go trzy razy w ciągu dnia. Jeżeli staje się chłodny, można go delikatnie podgrzać, bez obaw o to, że zostanie on pozbawiony swoich cennych właściwości prozdrowotnych.

error: Treść zabezpieczona !!