Nigdy nie jedliście tak dobrego deseru lodowego. Lodowa Maskarada to idealny deser na ciepłe letnie dni, jest słodki, rozpływa się w ustach. Przepis,
Przedstawiamy przepis na wyjątkową maskaradę lodową, którą można wykonać bez problemów w kilku prostych krokach.
Takiego deseru jak poniżej prezentowany nie da się kupić ani nigdzie znaleźć. Deser wykonany według tego przepisu jest naprawdę puszysty i bardzo delikatny. Świetny smak i doskonała konsystencja to genialne połączenie.

Co będzie potrzebne?
- pół litra mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 4 żółtka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 2 puszki słodzonego skondensowanego mleka
- 200 gramów śmietany 30%
Dodatkowo
- 100 gramów śmietany 30%
- 200 gramów czekolady mlecznej
Jak przygotować deser?
Skondensowane mleko wlewamy do garnka, do tego dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Bierzemy drugą miskę i mieszamy żółtka, śmietanę, mleko i esencję waniliową.

To wstawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu, aby masa lekko zgęstniała. Bierzemy formę i delikatnie smarujemy ją olejem. Po tym wlewamy przygotowaną wcześniej masę.

Kolejnym krokiem jest wstawienie masy do lodówki i poczekanie aż zamarznie. Następnie bierzemy czekoladę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie mieszamy ze śmietaną.
