Lody truskawkowe w 1 minutę, których nie trzeba zamrażać: weź tylko te 3 składniki i masz smakołyk lepszy niż ze straganu.
Potrzebujemy tylko trzech składników. Niesamowity domowy przepis na błyskawiczne lody truskawkowe, których nie trzeba zamrażać i smakują niesamowicie.
Niesamowity domowy przepis na błyskawiczne lody truskawkowe, których nie trzeba zamrażać i smakują niesamowicie. Nie potrzebujesz niczego specjalnego, a efekt jest naprawdę fantastyczny.
Składniki:
- 250 g mrożonych truskawek
- 80 gramów cukru pudru
- 100 ml zimnej śmietanki do ubijania
Przygotowanie:
Umieść zamrożone truskawki w blenderze (lub robocie kuchennym).
Posypać cukrem. Wlać bardzo zimną śmietankę. Śmietankę i trzepaczki z ubijaczki wstawiam do zamrażalnika jeszcze na kilka minut przed przygotowaniem, wtedy lody są najlepsze i idealne nawet bez zamrożenia. Mieszaj , aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a truskawki zmiksują.
Lody truskawkowe są podawane natychmiast. Jeśli martwisz się, że nie możesz pozwolić sobie na lody ze względu na kalorie, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Możesz także przygotować zdrowe i bardzo smaczne lody jogurtowe.
Najlepsze ZDROWE lody w 5 smakach
Jeśli chcesz przygotować porcję lodów jogurtowych, wystarczy ubić jogurt z miodem i włożyć powstałą masę do zamrażarki.
Na porcję jogurtu naturalnego będziesz potrzebować:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
Truskawka
Weź truskawki i jogurt w stosunku 50: 50 (około 70 gz każdego produktu). Truskawki należy wcześniej zamrozić. Zmiksuj je z jogurtem, miodem (1 czubata łyżka) i sokiem z cytryny (1,5 łyżki) do uzyskania kremowej konsystencji . Wszystko gotowe! Pozostaje tylko włożyć go w dowolnej formie do zamrażarki i pozwolić mu zamrozić (co najmniej na 6 godzin, a najlepiej na całą noc).
Ananas
Połączenie ananasa oczaruje miłośników egzotycznych smaków. Jogurt i mrożone kawałki ananasa (po 70 g) zmieszać w równych proporcjach z miodem (1 łyżka stołowa) i sokiem z cytryny (1 łyżeczka). Ananas ma dość kwaśny smak, więc trzeba uważać. Następnie dodać wiórki kokosowe do smaku. Wcześniej można go lekko podsmażyć na patelni. Deser jest gotowy!
Czekolada z bananem
Weź 100 g kawałków mrożonego banana , dodaj do nich 70 g jogurtu, 1 łyżkę kakao, 1 łyżkę miodu i mieszaj do uzyskania konsystencji pianki czekoladowej. Dodaj kroplę ekstraktu waniliowego, aby Twoje lody były jeszcze gładsze i smaczniejsze.
Kremowy
Weź 150 g jogurtu, wymieszaj z 50-70 g serka śmietankowego (np. mascarpone), dodaj 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę ekstraktu waniliowego. Ubijaj przez kilka minut i włóż powstałą mieszaninę do zamrażarki. Nawiasem mówiąc, z małymi kolorowymi cukierkami lub posypką do ciasta, twoje lody będą wyglądać fantastycznie.
Mango z limonką
Jeśli masz szczęście znaleźć dojrzałe mango, możesz zwielokrotnić jego smak, dodając je do domowych lodów. Weź 100 g mrożonego miąższu z mango , 70 g jogurtu, 1-2 łyżki miodu i 1,5 łyżki soku z limonki (lub cytryny). Zmiksuj wszystko w blenderze i dodaj odrobinę startej skórki do smaku.