Nie warto tego bagatelizować: Lekarze zalecają: 17 źródeł magnezu, zmniejszą ryzyko zawału serca.

Jeżeli pragniemy uniknąć problemów związanych z niedoborem magnezu, musimy wzbogacić swoją dietę o niektóre zielone warzywa. Są one najważniejszymi dostarczycielami tego pierwiastka.

Mowa to o takich roślinach jak:

  • szpinak,
  • jarmuż,
  • brokuły,
  • brukselka,
  • sałata rzymska,
  • kapusta chińska,
  • kiełki pszeniczne.

Istnieją też inne warzywa i owoce, które dostarczą magnezu. Najwięcej jest ich w nasionach. Są to:

  • surowe ziarna kakaowe w postaci niesłodzonego kakaowego proszku,
  • owoce awokado,
  • dynia i jej nasiona,
  • banany,
  • owoce jagodowe takie, jak jeżyny, truskawki i jagody,
  • wszelkie nasiona taki jak migdały, orzechy nerkowca, nasiona słonecznika czy siemię lniane,
  • przyprawy i zioła takie, jak pietruszka, koper włoski, gorczyca i kminek.

Jakie są potrzeby ilościowe dotyczące magnezu?

Według Profesora Roberta Tigerstedta z Narodowego Instytutu Zdrowia w Stanach Zjednoczonych, dzienne zapotrzebowanie na magnez waha się od 300 do 400 mg i zależne jest od płci.

Nieco więcej magnezu potrzebują dzieci i młodzież, ponieważ właśnie ten pierwiastek bierze czynny udział w prawidłowym rozwoju organizmu. Zdaniem Profesora, na początku zeszłego wieku, średni poziom magnezu w organizmie ludzkim utrzymywał się na poziomie 1250mg.

Aktualnie, niestety ten średni poziom bywa tragicznie niski, bo oscyluje w granicach 250mg. Z tego wynika, że niedobór tego pierwiastka jest częstą nieprawidłowością.

Jakie są powody tak powszechnych niedoborów?

error: Treść zabezpieczona !!