Niezawodny przepis na majonez domowej roboty bez dodatku jajek

Niezawodny przepis na majonez domowej roboty bez dodatku jajek

Majonez jest nieodłącznym składnikiem wielu domowych dań. Nie tylko intensyfikuje on smak potraw, ale także dzięki obecności witaminy D i E oraz kwasów omega – 3 ma on właściwości prozdrowotne. Doskonale sprawdza się zarówno w różnego rodzaju sałatkach, jak i jako dodatek do kanapek lub jajek.

Co, jednak jeśli nie mamy go akurat pod ręką? Oto przepis na majonez domowej roboty, który można zrobić w kilka minut, i to bez dodatku żółtka. 

Sposób przygotowania

Do przygotowania majonezu będziemy potrzebowali: 

  • 200 ml oleju w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczkę musztardy
  • Pół łyżeczki soli
  • 100 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ⅓ łyżeczki granulowanego czosnku

Olej i mleko musimy wlać do pojemnika i ubić je za pomocą ręcznego blendera.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i ubijamy dalej, dopóki nie otrzymamy zbitej, gęstej masy.

Tak oto, w ciągu kilku minut otrzymujemy pyszny własnoręcznie zrobiony majonez. 

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!