Potrzebujesz tylko 1 kwaśnej śmietany i paczki makaronu: Najlepsze przepisy na super szybki obiad o doskonałym smaku.
Makaron ze śmietaną jest łatwy do przygotowania, nawet na trawienie. Do tego smakują naprawdę fantastycznie, wypróbuj je już dziś na obiad!
Błyskawiczny makaron dla zapracowanej mamy
Składniki
- 300 g makaronu (dowolny)
- kwaśna śmietana
- łyżka oliwy z oliwek
- domowe warzywa
- ser do posypania
- 2 ząbki czosnku
- szynka pokrojona w kostkę
Przygotowanie:
Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie. Posiekany czosnek i szynkę krótko podsmażyć na oleju na patelni, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Na koniec wymieszać z makaronem bezpośrednio na patelni, wymieszać i doprawić domowymi warzywami. Podawać posypane serem.
Makaron z Boczkiem
Składniki:
- 500 g makaronu
- 200 g boczku (lub szynki)
- 1 słoik kwaśnej śmietany
- 100 g sera topionego
- 5 cebuli
- trochę mielonego czarnego pieprzu
- trochę oregano
Przygotowanie:
Przygotujemy składniki. Cebulę i boczek pokroić. Smażymy się. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Gdy cebula i boczek się podsmażą dodać roztopiony ser, rozpuścić, wymieszać. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić i odstawić, nie gotować. Gotujemy pod przykryciem, aby smaki się przegryzły. Możemy doprawić i udekorować zieloną cebulką.
Szybki makaron z pieczarkami
Składniki:
- 500 g makaronu
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 200 g świeżych grzybów
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml bulionu
- sól dla smaku
- 200 g kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Na 1 łyżce masła zeszklić pokrojoną cebulę, dodać plastry pieczarek i delikatnie poddusić. Z pozostałego masła i mąki zrobić lekki gulasz, rozcieńczyć bulionem i gotować przez 20 minut. Dodać sól, dodać duszone grzyby, śmietanę i zagotować. Na koniec sos mieszamy z ugotowanym makaronem.
Doskonała sałatka makaronowa
Ta sałatka to świetny wybór na szybki lunch lub lekką kolację, która syci, ale jednocześnie nie zawiera zbędnych kalorii i nie obciąża organizmu. Co więcej, przygotujesz go w zaledwie kilka minut.
Składniki:
- makaron (aby sałatka była kolorowa, możemy wybrać kolorowy makaron)
- 1 kawałek piersi z kurczaka
- 1 pieprz
- 2 średniej wielkości pomidory
- sól, mielony czarny pieprz do smaku
Dodatkowo:
- ½ słoika kwaśnej śmietany
- ½ słoika jogurtu naturalnego (możemy też użyć domowego majonezu)
- sok z ½ cytryny
- sól
- suszone zioła (oregano, bazylia, pieprz prowansalski…)
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Umyj, oczyść i pokrój kurczaka w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie smażymy na patelni. W misce wymieszaj jogurt ze śmietaną i dopraw solą, ziołami i sokiem z cytryny.
Następnie do salaterki włóż ugotowany i odsączony makaron, kurczaka, drobno pokrojone warzywa, a na koniec polej dressingiem jogurtowym. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 1 godzinę, aby poszczególne smaki się połączyły.