Wyglądają jak z cukierni, a zapach w kuchni jest nie do opisania: Szybkie ciasto na strudle.
Ten znakomity strudel makowy jest szybki i co najważniejszy wyjątkowo smaczny. Moim ulubionym jest strudel makowy, ale będzie równie pyszny z nadzieniem orzechowym, serowym czy czekoladowym. Koniecznie spróbuj!

Potrzebujesz:
- 1 kg mąki
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 300 ml oleju
- 500 ml mleka
- 1 kostka drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 100 ml ciepłego mleka
Nadzienie:
- (zmielony mak + cukier puder + cynamon + ciepłe mleko + dżem)
Przygotowanie:
1/2 łyżeczki cukru pudru wsyp do 100 ml ciepłego mleka. Dodaj do niego również pokruszoną kostkę drożdży. Przykryj i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.

Wymieszaj mak z cukrem pudrem i cynamonem, zalej gorącym mlekiem. Na koniec dodaj ulubiony dżem. Do 200 g zmielonego maku daję 50 ml mleka, 150 g cukru pudru, 1 łyżeczkę cynamonu i 2 łyżki dżemu.
Wymieszaj suche składniki (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia) i dodaj drożdże z mlekiem. Następnie wbij 2 jajka i stopniowo dodawaj olej i 500 ml ciepłego mleka. Ciasto wymieszaj trzepaczką.

Podziel je na 4 części i rozwałkuj każdą. Napełnij nadzieniem, zwiń w rulon i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta posmaruj olejem, nakłuj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 180 ° C na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj np. roztopionym masłem.