Nadzienie:
1/2 łyżeczki cukru pudru wsyp do 100 ml ciepłego mleka. Dodaj do niego również pokruszoną kostkę drożdży. Przykryj i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
Wymieszaj mak z cukrem pudrem i cynamonem, zalej gorącym mlekiem. Na koniec dodaj ulubiony dżem. Do 200 g zmielonego maku daję 50 ml mleka, 150 g cukru pudru, 1 łyżeczkę cynamonu i 2 łyżki dżemu.
Wymieszaj suche składniki (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia) i dodaj drożdże z mlekiem. Następnie wbij 2 jajka i stopniowo dodawaj olej i 500 ml ciepłego mleka. Ciasto wymieszaj trzepaczką.
Podziel je na 4 części i rozwałkuj każdą. Napełnij nadzieniem, zwiń w rulon i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta posmaruj olejem, nakłuj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 180 ° C na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj np. roztopionym masłem.