Szybki strudel z nadzieniem jabłkowo-makowym. Sprawdzony przepis.
Ten pyszny i soczysty strudel można zrobić bez fermentacji. Z nadzieniem makowo-jabłkowym jest jeszcze smaczniejszy. Jest miękki, pyszny i gładki.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 100g masła
- 1 jajko
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru pudru
- Olej
Farsz:
- 150g maku mielonego
- 4 jabłka
- Polewa cukrowa
- Cynamon mielony
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki razem, aby uzyskać ciasto.
W razie potrzeby dodaj śmietanę lub mąkę. Z ciasta uformować prostokąt. Nadzienie: Obierz jabłko i zetrzyj je na tarce. Wymieszaj cynamon z cukrem. Podawać z sokiem z cytryny.
W misce połączyć mak z cukrem pudrem. Doprawić ciasto miodem. Rozłóż masę makową na cieście, a następnie posmaruj je olejem roślinnym.
Ułożyć mak na startych jabłkach. Owinąć ciasto kawałkiem folii. Ułóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C przez 25 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Aby strudel nie pękał, wolę nakłuwać go widelcem.