Niesamowite ciasto mandarynkowe – prosty przepis na aromatyczny deser.

Zima to okres, w którym można zajadać się cytrusami bez opamiętania. Mając nadmiar mandarynek możesz je wykorzystać do zrobienia ciasta.

Proste, aromatyczne, a przede wszystkim smaczne ciasto mandarynkowe zapadnie w pamięci Twoim gościom na długi czas. To idealny dodatek do kawy czy herbaty.

Składniki:

  • 180g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 125ml mleka
  • 25g masła (ewentualnie margaryny) do ciasta oraz 25g masła do polewy
  • 100g cukru
  • Szczypta soli
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 średniej wielkości mandarynki
  • 2 łyżki cukru do posypania ciasta
  • Cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło do ciasta rozpuść na palniku i ostudź. Żółtka ubij z cukrem i odrobiną soli.

Do piany dodaj rozpuszczone masło, mleko, cukier waniliowy, wymieszaj. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, dodaj do ciasta i dokładnie wszystko wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej.

Przygotuj okrągłą formę do pieczenia i posmaruj ją masłem. Ciasto przelej do formy.

Mandarynki umyj, obierz i rozdziel na kawałki, które następnie rozłóż na cieście. Masło na polewę rozpuść i polej nim ciasto. Wszystko oprósz cukrem.

Ciasto wsadź do piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem i podaj ostudzone gościom. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!