Niesamowite ciasto mandarynkowe – prosty przepis na aromatyczny deser.
Zima to okres, w którym można zajadać się cytrusami bez opamiętania. Mając nadmiar mandarynek możesz je wykorzystać do zrobienia ciasta.
Proste, aromatyczne, a przede wszystkim smaczne ciasto mandarynkowe zapadnie w pamięci Twoim gościom na długi czas. To idealny dodatek do kawy czy herbaty.
Składniki:
- 180g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 125ml mleka
- 25g masła (ewentualnie margaryny) do ciasta oraz 25g masła do polewy
- 100g cukru
- Szczypta soli
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 średniej wielkości mandarynki
- 2 łyżki cukru do posypania ciasta
- Cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło do ciasta rozpuść na palniku i ostudź. Żółtka ubij z cukrem i odrobiną soli.
Do piany dodaj rozpuszczone masło, mleko, cukier waniliowy, wymieszaj. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, dodaj do ciasta i dokładnie wszystko wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej.
Przygotuj okrągłą formę do pieczenia i posmaruj ją masłem. Ciasto przelej do formy.
Mandarynki umyj, obierz i rozdziel na kawałki, które następnie rozłóż na cieście. Masło na polewę rozpuść i polej nim ciasto. Wszystko oprósz cukrem.