Dziewczyny, zróbcie mannę z miodem z patelni na śniadanko – takie dobre, że można robić codziennie

Masz ochotę na coś słodkiego, jednak brakuje ci czasu na przygotowanie domowego ciasta? Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Przekąskę przygotujesz na patelni, jej wykonanie nie zajmie ci dłużej niż kilkanaście minut. W dodatku receptura jest tak prosta, że z wykonaniem ciasta poradzi sobie każdy, a smak zaskoczy niejednego wybrednego krytyka kulinarnego.

Składniki:

  • kasza manna – 6 łyżek
  • jajka – 7 szt
  • płynny miód – 5 łyżek
  • olej roślinny – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 10 g
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy jajka i dokładnie je ubijamy. Robimy to starannie, bo są one podstawą ciasta.

Do jajek dodajemy kaszę mannę, dokładnie mieszamy składniki i odstawiamy masę na bok, na ok. 5 minut.

Do miski dodajemy olej i sól, dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i ponownie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wylewamy na nią masę. Ciasto smażymy na średnim ogniu pod przykryciem przez 5 minut, powinno w tym czasie nabrać złotego koloru.

Odwracamy ciasto na drugą stronę i smażymy przez następne 3 minuty.

Gotowe ciasto układamy na talerzu i polewamy miodem.

error: Treść zabezpieczona !!