Azjatyckie smaki w twojej kuchni – surówka z marchewki po koreańsku

Aromatyczna i pikantna marchewka po koreańsku to prawdziwy hit w naszej kuchni w ostatnim czasie. Jest idealna na co dzień, często przygotowujemy ją też, aby zaskoczyć gości oryginalną surówką.

Można ją podawać jako dodatek do różnych dań, nie tylko w stylu azjatyckim, ale świetnie sprawdzi się też jako szybka przekąska. To niezwykle łatwy przepis, z którego chętnie korzysta się na całym świecie. Koniecznie zapisz ten przepis i wypróbuj marchewkę w nowej odsłonie.

Składniki

  • 1 kg marchwi
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • papryka czerwona ostra mielona
  • czarny pieprz
  • liście kolendry świeże lub suszone

Przygotowanie

Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Do startej marchwi dodaj sól, cukier i 2-3 krople octu. Całość wymieszaj.

Pokrój cebulę w kostkę lub cienkie plastry. Podsmaż ją aż się zeszkli, na koniec posyp szczyptą ostrej papryki i zamieszaj.

Posiekaj drobno czosnek lub przeciśnij go przez praskę i dorzuć do marchwi. Dopraw ją także pieprzem i kolendrą – użyj około pół łyżeczki każdej przyprawy. Na koniec połącz marchewkę z podsmażoną wcześniej cebulą. Wymieszaj dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły.

Gotową surówkę można podawać od razu. Lepiej jednak przygotować ją trochę wcześniej i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Pozwoli to “przegryźć się” wszystkim smakom, a dzięki temu sałatka będzie jeszcze smaczniejsza.

Zamiast marchewki możesz wykorzystać kapustę pekińską – zmieni to nieco smak surówki, będzie jednak równie smakowita. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!