Azjatyckie smaki w twojej kuchni – surówka z marchewki po koreańsku
Aromatyczna i pikantna marchewka po koreańsku to prawdziwy hit w naszej kuchni w ostatnim czasie. Jest idealna na co dzień, często przygotowujemy ją też, aby zaskoczyć gości oryginalną surówką.
Można ją podawać jako dodatek do różnych dań, nie tylko w stylu azjatyckim, ale świetnie sprawdzi się też jako szybka przekąska. To niezwykle łatwy przepis, z którego chętnie korzysta się na całym świecie. Koniecznie zapisz ten przepis i wypróbuj marchewkę w nowej odsłonie.
Składniki
- 1 kg marchwi
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- papryka czerwona ostra mielona
- czarny pieprz
- liście kolendry świeże lub suszone
Przygotowanie
Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Do startej marchwi dodaj sól, cukier i 2-3 krople octu. Całość wymieszaj.
Pokrój cebulę w kostkę lub cienkie plastry. Podsmaż ją aż się zeszkli, na koniec posyp szczyptą ostrej papryki i zamieszaj.
Posiekaj drobno czosnek lub przeciśnij go przez praskę i dorzuć do marchwi. Dopraw ją także pieprzem i kolendrą – użyj około pół łyżeczki każdej przyprawy. Na koniec połącz marchewkę z podsmażoną wcześniej cebulą. Wymieszaj dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły.
Gotową surówkę można podawać od razu. Lepiej jednak przygotować ją trochę wcześniej i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Pozwoli to “przegryźć się” wszystkim smakom, a dzięki temu sałatka będzie jeszcze smaczniejsza.