Pyszne sałatki marchewkowe dzięki którym Twoja waga zleci w dół. Zjedz nawet po 22.00 – nadal chudnij.

Wszyscy wiemy, że marchewki to samo zdrowie. Zawierają w swoim składzie wiele dobroczynnych witamin i minerałów.

Regularne ich spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych, udarom mózgu, zawałom serca. Wzmacnia też naszą odporność.

Surówki z tego warzywa warto spożywać w czasie rekonwalescencji, ale sprawdzają się również w trakcie prowadzenia diety odchudzającej. Drobno starte marchewki lepiej się wchłaniają, a zawarte w nich składniki są łatwiej przyswajane przez nasze organizmy.

Przedstawiamy więc pyszne i zdrowe surówki. Dodaj do nich olej, śmietanę lub jogurt, a rozpuszczalna w tłuszczach witamina A będzie dla Ciebie jeszcze bardziej wartościowa.

Surówka z marchewki, czosnku i jajka

Składniki:

  • 5 średnich marchewek
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 2-3 średnie ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
  • szczypta soli
  • ulubione przyprawy do smaku

Sposób przyrządzenia:

Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na średnich oczkach tarki. Jajka obierz, posiekaj w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Czosnek drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Wszystkie składniki wymieszaj ze śmietaną bądź jogurtem, dopraw solą i przyprawami wedle własnych upodobań. Sałatka gotowa. Smacznego!

Surówka z marchewki i białej kapusty

Składniki:

  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1/4 główki małej białej kapusty
  • pół średniej cebuli
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Warzywa umyj. Kapustę drobno poszatkuj, umieść na sicie i posól. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich oczkach tarki. Cebulę drobno posiekaj. Kapustę odsącz, wymieszaj z pozostałymi warzywami. Dodaj olej, przyprawy, wymieszaj. Smacznego!

Surówka z marchewki z rodzynkami

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 100 g gęstego jogurtu
  • szczypta cynamonu

Sposób przyrządzenia:

Rodzynki zalej gorącą, przegotowaną wodą, odstaw na 10 minut. Marchewki umyj, obierz, zetrzyj na tarce. Wymieszaj jogurt, miód i sok z cytryny ze szczyptą cynamonu. Sosem polej marchewkę, wymieszaj wszystko wraz z rodzynkami. Odstaw na krótko do lodówki, by smaki się przegryzły. Smacznego.

Francuska surówka z marchwi, jabłka i jajek

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 2 ulubione jabłka
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g twardego żółtego sera
  • 1/4 średniej cebuli
  • sól, pieprz do smaku
  • łyża kefiru

Sposób przyrządzenia:

Marchewki i jabłka obierz. Zetrzyj na tarce. Jajka i ser drobno posiekaj lub zetrzyj. Cebulę posiekaj, przelej wrzątkiem, zanurz w zimnej wodzie na 3 minuty. Odsącz na sicie. Marchewkę wymieszaj z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Sałatkę układaj warstwami w następującej kolejności: cebula, jabłko, jajko, marchew z czosnkiem, ser. Powtórz warstwy.

Włączając nasze pyszne sałatki do swojego jadłospisu, wkrótce poczujesz poprawę zdrowia, samopoczucia, a masa ciała zacznie spadać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!