Pyszne sałatki marchewkowe dzięki którym Twoja waga zleci w dół. Zjedz nawet po 22.00 – nadal chudnij.
Wszyscy wiemy, że marchewki to samo zdrowie. Zawierają w swoim składzie wiele dobroczynnych witamin i minerałów.
Regularne ich spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych, udarom mózgu, zawałom serca. Wzmacnia też naszą odporność.
Surówki z tego warzywa warto spożywać w czasie rekonwalescencji, ale sprawdzają się również w trakcie prowadzenia diety odchudzającej. Drobno starte marchewki lepiej się wchłaniają, a zawarte w nich składniki są łatwiej przyswajane przez nasze organizmy.
Przedstawiamy więc pyszne i zdrowe surówki. Dodaj do nich olej, śmietanę lub jogurt, a rozpuszczalna w tłuszczach witamina A będzie dla Ciebie jeszcze bardziej wartościowa.
Surówka z marchewki, czosnku i jajka
Składniki:
- 5 średnich marchewek
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 2-3 średnie ząbki czosnku
- 1-2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
- szczypta soli
- ulubione przyprawy do smaku
Sposób przyrządzenia:
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na średnich oczkach tarki. Jajka obierz, posiekaj w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Czosnek drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Wszystkie składniki wymieszaj ze śmietaną bądź jogurtem, dopraw solą i przyprawami wedle własnych upodobań. Sałatka gotowa. Smacznego!
Surówka z marchewki i białej kapusty
Składniki:
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1/4 główki małej białej kapusty
- pół średniej cebuli
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Warzywa umyj. Kapustę drobno poszatkuj, umieść na sicie i posól. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich oczkach tarki. Cebulę drobno posiekaj. Kapustę odsącz, wymieszaj z pozostałymi warzywami. Dodaj olej, przyprawy, wymieszaj. Smacznego!
Surówka z marchewki z rodzynkami
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- garść rodzynek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- 100 g gęstego jogurtu
- szczypta cynamonu
Sposób przyrządzenia:
Rodzynki zalej gorącą, przegotowaną wodą, odstaw na 10 minut. Marchewki umyj, obierz, zetrzyj na tarce. Wymieszaj jogurt, miód i sok z cytryny ze szczyptą cynamonu. Sosem polej marchewkę, wymieszaj wszystko wraz z rodzynkami. Odstaw na krótko do lodówki, by smaki się przegryzły. Smacznego.
Francuska surówka z marchwi, jabłka i jajek
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- 2 ulubione jabłka
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 100 g twardego żółtego sera
- 1/4 średniej cebuli
- sól, pieprz do smaku
- łyża kefiru
Sposób przyrządzenia:
Marchewki i jabłka obierz. Zetrzyj na tarce. Jajka i ser drobno posiekaj lub zetrzyj. Cebulę posiekaj, przelej wrzątkiem, zanurz w zimnej wodzie na 3 minuty. Odsącz na sicie. Marchewkę wymieszaj z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Sałatkę układaj warstwami w następującej kolejności: cebula, jabłko, jajko, marchew z czosnkiem, ser. Powtórz warstwy.