Weź 3 marchewki, jogurt, trochę majonezu i czosnek: Prosty, ale niecodzienny sposób na pyszną sałatkę

Tak podana jako przystawka marchew zaskoczy Twoich gości, a swoim apatycznym wyglądem zachęci nawet dzieci do jej zjedzenia. Prosty, ale niecodzienny sposób na pyszną sałatkę z marchewki. 

Potrzebujesz:

  • 500 g marchewki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu (można zastąpić jogurtem wymieszanym z odrobiną soku z cytryny)
  • 1 ząbek czosnku

Dodatkowo:

  • sól do smaku
  • 5-6 ml oliwy lub oleju roślinnego

Przygotowanie:

Marchew umyj, oczyść, część zetrzyj na tarce, a mniejszą część pokrój w cienkie plasterki za pomocą np. skrobaczki do warzyw (5-6 pasków). Na patelnię wlej trochę oleju i podsmaż startą marchewkę do miękkości.

W międzyczasie w misce wymieszaj jogurt z majonezem i posiekanym czosnkiem. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie dodaj smażoną marchewkę.

Posól, dopraw do smaku i łyżką ułóż stosy marchwi na płytkim talerzu do serwowania. Owiń ich brzegi plastrami marchewki, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!