Marynowane pieczarki w 20 min – odkąd znam ten przepis nie wyobrażam sobie marynować ich w inny sposób.

Marynowanie grzybów jest najczęstszą formą ich przetwórstwa. Pozwala cieszyć się ich smakiem i aromatem nawet poza sezonem.

Ile czasu zajmuje zatem przygotowanie marynowanie pieczarek? Z nami przyrządzisz je w niecałe 20 minut! 

Dzięki naszej recepturze na niezwykle prostą i smaczną przekąskę przekonasz się, że marynowanie grzybów nie jest czasochłonnym i kłopotliwym zajęciem.

Poniżej nasz szybki przepis! Do dzieła! 

Składniki:

  • 1 kg małych pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 75 ml oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka cukry,
  • 10 goździków,
  • 75 ml octu,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • 6 liści laurowych,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry.

Przygotowanie:

Pieczarki umyć i obrać. Duże owocniki podzielić na 2-4 części. Włożyć na suchą patelnię i przykryć pokrywką. Dusić na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Pieczarki powinny delikatnie puścić sok i lekko odparować nadmiar płynu.

Przygotować marynatę. Czosnek pokroić w plastry, a cebulę w pół pierścienie. Wymieszać z czosnkiem w dużej misce.

Dodać olej roślinny, cukier, sól, ziele angielskie, goździki, czarny pieprz, kolendrę i liście laurowe. Całość zalać octem i dokładnie wymieszać.

Na patelnię z pieczarkami dodać marynatę i gotować na małym ogniu przez ok. 5-6 minut. Wyłączyć ogień i pozostawić pod przykryciem na kolejne 3-4 minuty.

Grzyby z marynatą włożyć do 1,5 – litrowego słoika. Zakręcić pokrywką i pozostawić do ostygnięcia.

Tak przygotowane domowe pieczarki marynowane można przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!