10 minut i masz zapas mascarpone do wszystkich deserów: nie kupuję już w sklepie

W zeszłym roku, gdy na krótko przed świętami kupiłam zbyt duży zapas śmietany kremówki, siostra poradziła mi zrobić z niej domowy serek mascarpone.

Byłam bardzo zaskoczona że to w ogóle możliwe, ale siostra zapewniła mnie, że ten przepis został sprawdzony i przetestowany, dlatego postanowiłam również spróbować. Potrzeba tylko 2 składników i doskonałe nadzienie do deserów była gotowa. W lodówce możesz ją przechowywać nawet do 5 dni.

Potrzebujesz:

  • 500 ml śmietany 30-36%
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Przygotowanie jest naprawdę łatwe i zajmuje tylko 10 minut. Na misce ułóż sito wyścielone szmatką lub gazą. Wlej śmietankę do garnka i zacznij podgrzewać ją na małym ogniu.

Podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, aż po bokach zaczną tworzyć się bąbelki, a z powierzchni zacznie wydobywać się drobna para. Jeśli masz w domu termometr kuchenny, możesz go użyć – śmietana powinna mieć 80 ° C.

Następnie zmniejsz płomień do minimum, dodaj sok z cytryny i kontynuuj mieszanie (uważaj, aby jej nie zagotować!) przez około 10 minut, aż śmietana lekko zgęstnieje.

Zawartość garnka przelej na sito, ostudź do temperatury pokojowej i odstaw na noc do lodówki (min. 12 godzin).

Następnego dnia oddziel mascrapone od szmatki i przenieś do miski (pudełka). Możesz go wykorzystać jako zwykły, kupny serek mascarpone.

 

error: Treść zabezpieczona !!