Goście chwalą i proszą o więcej. Przepyszne ciasto maślane z jabłkami wychodzi z tego przepisu.

Któż z nas nie zachwyca się ciastem z jabłkami. Wydawać by się mogło, że pieczenie to wielka sztuka.

Udowodnię Wam, że tak nie jest, a ciasto, które sami upieczecie będzie wyjątkowe i zachwyci każde podniebienie. Do wykonania ciasta użyjemy masła, co sprawi, że nasz wypiek będzie rozpływał się w ustach.

Produkty na ciasto:

  • masło – 250 g
  • cukier – 250 g (można dać trochę mniej)
  • cukier waniliowy
  • jajka – 4 szt
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • mąka pszenna – 300 g
  • Dodatkowo:
  • jabłka – 1 kg
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • cukier puder – do posypania

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie zmieniły koloru.

Mieszamy łyżką. Włączamy piekarnik, aby się powoli nagrzewał i przystępujemy do wykonania ciasta. Miękkie masło, wcześniej wyjęte z lodówki ucieramy np. mikserem, po chwili dodajemy cukry i sól i ucieramy dalej.

Po uzyskaniu gładkiej masy wbijamy po jednym jajku i nadal wyrabiamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy. Łączymy składniki ciasta mikserem, bądź łyżką.

Na koniec dodajemy do ciasta jabłka ( jak ktoś lubi cynamon może go wymieszać z jabłkami) i mieszamy. Wykładamy na blachę pokrytą pergaminem.

Wstawiamy do pieczenia. Pieczemy 20-30 min w temperaturze ok. 180 stopni. Po ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

error: Treść zabezpieczona !!