Do smażenia:
Do posypania:
Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier, sól, startą skórkę z cytryny, roztrzepane jajko. Wszystko razem wymieszaj trzepaczką. Następnie dodać letnie mleko, wymieszać i zagnieść rękoma do uzyskania jednolitego ciasta.
Na ciasto nałożyć zmiękczone masło, wymieszać. Posmarować odrobiną oleju, przykryć folią, ręcznikiem i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na oprószonym mąką blacie na większy okrąg.
Następnie za pomocą większej formy wycinamy z ciasta kółka, z których wycinamy mały krążek na środku. Tak wycięte ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Smaż pączki na patelni na oleju roślinnym, aż zbrązowieją z każdej strony. Po usmażeniu pączki obtoczyć dokładnie w cukrze z każdej strony.