Miękkie i puszyste domowe pączki: Przygotowane z 1 kg mąki, 600 ml mleka, 2 jajek, cukru pudru. Przepis.
Doskonały domowy przepis na pączki, które są miękkie, puszyste i nie nasiąknięte olejem.

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 600 ml mleka
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 2 sztuki drożdży (84 g)
- 8 łyżek cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 8 łyżek oleju
- 1 dl rumu
- szczypta soli
- skórka cytrynowa
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Przygotujmy drożdże: Do 2 dl letniego mleka dodać drożdże w proszku i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy, aż drożdże podwoją swoją objętość. Dodaj resztę mleka, jajka, żółtko i pozostały cukier do większej miski.

Mieszamy. Dodaj rum, olej. Stopniowo dodawać mąkę ze szczyptą soli i startą skórką z cytryny. Zagnieść miękkie ciasto . Posypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut, przełożyć na drewnianą deskę, którą posypaliśmy mąką (aby ciasto się nie kleiło).

Pozwól mu odpocząć przez chwilę. Ciasto rozwałkować i szklanką oprószoną mąką wyciąć koła o średnicy 8 cm. Niech jeszcze trochę fermentują.

Do garnka wlej większą ilość oleju (pączki muszą wypłynąć). Do gorącego dokładamy koła, w których palcami robimy dziurkę w środku (tak, żeby było miejsce na dżem, marmoladę). Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Połóż je na serwetce, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Gotowe pączki posypać cukrem pudrem, do zagłębień włożyć łyżkę dowolnego dżemu lub marmolady, najlepiej domowej roboty. lub mus owocowy.
