Pieczone kotlety z mięsa mielonego i twarogu to doskonały pomysł na domowy obiad – sprawdzony przepis od mojej babci.

Kotleciki z mielonego mięsa, które znikają ze stołu w kilka chwil? Zdradzimy ci przepis na klopsiki mielone z twarogiem.

Klopsiki z mielonego mięsa z dodatkiem sera twarogowego Soczyste klopsiki, które nie są tłuste? Tak! Piecze się je w piekarniku. Wypróbuj przepis na danie, którym zaskoczysz każdego.

Składniki, których będziesz potrzebować:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g bułki tartej
  • 50 ml wody
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos:

  • 250 ml wrzącej wody
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • pieprz

Sposób wykonania:

W dużej misce wymieszaj twaróg za pomocą miksera. Dodaj jajka, mięso mielone oraz odpowiednią ilość soli i pieprzu do smaku. Całość zmiksuj na gładką masę. Cebulę zetrzyj na tarce lub zblenduj, zaś czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj warzywa do powstałej mięsno-twarogowej masy.

W osobnym naczyniu wymieszaj bułkę tartą z wodą. Połącz ją z mięsem. Blachę do pieczenia posmaruj olejem. Formuj niewielkie kotleciki i układaj je obok siebie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia pulpecików wynosi około 30 minut.

Po upływie wskazanego czasu wyjmij jednego klopsika i sprawdź, czy jest dopieczony w środku. W trakcie pieczenia przygotuj wyborny sos. Masło rozpuść w rondelku, kiedy będzie płynne, dodaj mąkę pszenną energicznie mieszając. Kiedy mąka zacznie nabierać brązowego koloru dodaj wrzątek.

Na koniec dodaj śmietanę, pieprz oraz sól. Wymieszaj wszystko przy użyciu trzepaczki. Kotleciki serwuj z ziemniakami i polej je obficie przygotowanym sosem. Jako dodatek zamiast tradycyjnych ziemniaków sprawdzi się też kasza, ryż czy kluski.

Nie zapomnij o ulubionej surówce. Zachwyć tym przepisem swoją rodzinę podczas niedzielnego obiadu!

error: Treść zabezpieczona !!