Jeśli szukasz taniego, szybkiego i fantastycznego w smaku pomysłu na obiad, koniecznie wypróbuj kotleciki po morawsku. Zapewniamy, że zasmakują całej Twojej rodzinie!
Zacznij od starcia kapusty wraz z cebulą na tarce o drobnych oczkach. Jeśli wolisz, możesz także posiekać je dokładnie nożem.
Startą lub posiekaną kapustę z cebulą przełóż do miski, a następnie zalej je wrzątkiem i pozostaw na 2 minuty. Potem odcedź.
Do kapusty i cebuli dodaj resztę składników: poszatkowaną pietruszkę, mięso mielone, jajko, śmietanę, mąkę, sodę oraz przyprawy. Całość wymieszaj, najlepiej rękami.
Z powstałej masy ulep kotleciki. Ułóż je na przygotowanej wcześniej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Kotleciki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 30 minut, do zrumienienia mięsa na złoty kolor.