Prezentujemy przepis na bardzo fajne danie „mięso w filiżance”. Instrukcje krok po kroku.

Mięso w filiżance to danie, które zadziwia nie tylko nazwą ale i smakiem.

Wygląda ciekawie, a pachnie jeszcze lepiej, dlatego Twoi goście gdy tylko je poczują od razu pocieknie im ślinka. Dodatkowo jest bardzo łatwe do zrobienia, więc każdy jest w stanie przyrządzić to danie.

Składniki:

  • Wieprzowina- 1 kg,
  • Pieczarki- 400 g,
  • Twardy ser- 200 g,
  • Cebula- 2 sztuki,
  • Ziemniaki- 4/5 sztuk,
  • Masło- 50 g,
  • Majonez- 2 łyżki,
  • Olej słonecznikowy- 2 łyżki
  • Sól, czarny pieprz (mielony)- wedle uznania

Przygotowanie:

Mięso umyj, oczyść i pokrój na kawałki o grubości około 1 cm, powinieneś otrzymać około 8-10 sztuk. Każdą rozbij, dopraw pieprzem i solą.  Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Następnie obierz i poczekaj aż ostygną, ubij na gładką masę. Pokrój cebule i grzyby, podsmaż je na oleju słonecznikowym.

Twardy ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Weź filiżanki do herbaty. Umieść w niej rozbite mięso, tak aby brzegi mięsa wystawały poza krawędź filiżanki.  Do mięsa w filiżance włóż ser, pieczarki z cebulą. Całość dociśnij, dodaj kawałek masła i ziemniaki na wierzch i ponownie wszystko dociśnij.

Brzegami mięsa wystającymi poza filiżankę przykryj nadzienie. Na przygotowaną blachę do pieczenia wyłożoną folią wyłóż mięso z filiżanek. Odwróć ostrożnie filiżankę, aby jej zawartość znalazła się na blaszce bez utraty kształtu.  Posmaruj wszystkie kawałki cienką warstwą majonezu.

Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45 minut.

error: Treść zabezpieczona !!