Każda gospodyni musi znać ten przepis – Pyszne zrazy z mięsa mielonego. Smakują obłędnie
Wiele osób lubi zrazy – w niektórych rejonach nazywane również roladami. Z dodatkiem boczku, cebulki i ogórka kojarzą nam się z pysznym daniem obiadowym przy rodzinnym stole.
Dzisiaj chcemy Ci przedstawić przepis na ciekawe zrazy w mniej tradycyjnym wykonaniu, ponieważ będą to zrazy z mięsa mielonego. Proste w wykonaniu, a jednocześnie aromatyczne i smaczne z pewnością zagoszczą w Twojej kuchni na dłużej.
Składniki na zrazy
- mięso mielone – 0,5 kg
- duża cebula – 1 szt.
- jajko – 1 szt.
- ogórek kiszony – 2 szt.
- boczek parzony lub wędzony – 15 dkg
- bułka tarta
- liść laurowy – 3 szt.
- ziele angielskie – 3 ziarenka
- sos pieczeniowy ciemny Winiary
- olej, sól i pieprz
Wykonanie
Połowę drobno posiekanej cebuli, jajko, sól i pieprz dodajemy do mięsa mielonego i bardzo starannie wyrabiamy. Jeśli mięso mocno lepi się do rąk dodajemy odpowiednią ilość tartej bułki i ponownie wyrabiamy, aż uzyskamy gładką mięsną masę.
Z mięsa formujemy placuszki o grubości mniej więcej 1 centymetra. Na środek każdego placka nakładamy pozostałą cebulę, pokrojony w kostkę boczek i ogórek. Doprawimy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Całość sklejamy tworząc małe zrazy.
Obtoczone w bułce zraziki podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia. Usmażone mięso zalewamy wodą, dodajemy przyprawy – ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny.

Po tym czasie przygotowujemy ciemny sos pieczeniowy, dodajemy go do zrazów i zagotowujemy. Na koniec danie zagęszczamy 3 łyżkami mąki rozmieszanymi z połową szklanki wody.