Smaczniejsza nawet niż gołąbki: Pieczona cukinia z sycącym mięsem to danie miesiąca.
Pyszna pieczona cukinia w piekarniku z sycącym mięsem mielonym okazuje się znacznie smaczniejsza nawet niż lubiane przez moich domowników gołąbki, bardzo delikatna i pyszna. Minimum wysiłku i pyszny, szybki obiad gotowy! Podawaj zapiekankę ze śmietaną lub domowym sosem.

Składniki:
- cukinia 3-4 szt
- mięso mielone (wieprzowina + kurczak) 600-700 g
- ryż 80 g
- cebula 1 szt
- pietruszka, koperek po pół pęczka
- czosnek 2 ząbki
- papryka (słodka) 1/2 łyżeczki
- sól dla smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- ser (np. mozzarella) 100-150 g
Sos:
- śmietana 300 g
- keczup 1 łyżka
- woda 100-150 ml
- sól dla smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
W misce wymieszaj: mięso mielone, ryż ugotowany na pół twardo, drobno posiekaną cebulę, pietruszkę i koperek. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do pozostałych składników, posól i popieprz do smaku. Możesz dodać szczyptę ostrej lub słodkiej papryki.
Dobrze wymieszaj mięso mielone. Odetnij końcówki cukinii i pokrój ją w niezbyt grube krążki. Połóż trochę mięsa mielonego na krążku z cukinii. Ułóż rzędami w naczyniu do pieczenia. W ten sposób wypełnij całą formę „akordeonem” z cukinii.
Wymieszaj w osobnym pojemniku:
- Kwaśną śmietanę
- Keczup
- Sól i pieprz do smaku
Sos trochę rozcieńcz z wodą, dobrze wymieszaj i polej cukinię . Na wierzchu posyp startym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 1 godziny 30 minut, aż cukinie będą miękkie. Przykryj formę folią i zdejmij folię pod koniec pieczenia. tak, aby zapiekanka lekko się zrumieniła.