Gołąbki bez ryżu to modyfikacja klasycznego dania. Bardzo smaczne i lubiane danie, dlatego powstało wiele odmian tego przepisu. Sprawdź.

Gołąbki to bardzo popularne danie. W wielu domach pojawiają się na obiad. Najczęściej są to tradycyjne gołąbki, gdzie farsz z mięsa i ryżu zawijany jest w liście kapusty.

Tak przygotowane gołąbki zazwyczaj podane są z pysznym pomidorowym sosem. Niektóre gospodynie przygotowują też gołąbki bez zawijania, nazywane też przez wielu leniwymi gołąbkami. W tym wypadku kapusta dodawana jest do farszu. Czy jednak próbowaliście kiedyś wersji bez ryżu? Jak się okazuje, takie gołąbki bez ryżu mogą być świetną i pyszną alternatywą do tradycyjnych wersji.

Składniki:

  • 1,2 kilograma białej kapusty
  • 130 g mięsa mielonego (dowolny rodzaj)
  • 270 g boczku
  • 500 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • do smaku: sól, czarny mielony pieprz, słodka czerwona papryka, oregano, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy
  • olej roślinny

Przygotowanie:

Najpierw dokładnie myjemy kapustę. Usuwamy górne liście i odcinamy łodygę. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Kapustę wyciągamy z garnka, gdy liście staną się miękkie i elastyczne. Kapustę odstawiamy na bok, by ostygła.

W tym czasie należy zacząć przygotowania pozostałych składników. Cebulę, czosnek i boczek kroimy w drobną kosteczkę. Boczek przekładamy na patelnię z olejem roślinnym. Po chwili dodajemy cebulę i czosnek i smażymy całość 7-10 minut.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte ziemniaki przekładamy na sito, by odsączyć nadmiar płynu. Przekładamy ziemniaki do dużej miski, dodajemy do nich mięso mielone i składniki z patelni. Następnie dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i doprawiamy wszystko do smaku.

Wszystko mieszamy i dodajemy odrobinę oleju roślinnego. Z masy formujemy w dłoniach nadzienie do gołąbków. Masę należy mocno ściskać. Nadzienie układamy na ugotowane liście kapusty. Zwijamy ostrożnie gołąbki. Gotowe gołąbki bez ryżu podsmażamy na oleju z obu stron lub pieczemy w piekarniku.

Gołąbki można też dusić w sosie. Gołąbki bez ryżu najlepiej smakują w prostym sosie pomidorowym na bazie bulionu. Wystarczy je zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy, ziele angielskie i liście laurowe do smaku. Takie gołąbki należy dusić pod przykryciem około 40-45 minut. Sos pod koniec należy zagęścić np. mąką.

Smacznego

error: Treść zabezpieczona !!