Bardzo ważne jest, żeby sos zakrywał całe zrazy. Jeżeli jest go za mało należy dodać trochę wody, wymieszać z sosem aby był jednakowej konsystencji. Tak przygotowane danie gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
Wskazówki: Zrobiony sos powinien mieć gęstą konsystencję. Z tego też powodu należy danie mieszać co parę minut aby zapobiec przywarciu sosu do patelni aby go nie przypalić i nie zepsuć smaku.
Sprawdzamy miękkość mięsa co parę minut aby zrazy soczyste. W zależności od rodzaju kuchenki i temperatury gotowania, czas przygotowania dania może lekko się różnić. Jeśli po 40 minutach mięso jest nadal twarde, to gotujemy jeszcze przez chwilę pod przykryciem.
Zrazy ukraińskie smakują z różnymi dodatkami- dla wielbiciela sera możemy dodać starty ser do sosu, a dla dodania rozmaitych kolorów czy też zachęcenia niejadka do spróbowania możemy wkroić paprykę żółtą, zieloną, czerwoną do sosu czy też inne dodatki według własnej twórczości.