To danie, które spokojnie możesz podać gościom, czy podczas domowego obiadu. Przepis.

Bardzo ważne jest, żeby sos zakrywał całe zrazy. Jeżeli jest go za mało należy dodać trochę wody, wymieszać z sosem aby był jednakowej konsystencji.  Tak przygotowane danie gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.

Wskazówki: Zrobiony sos powinien mieć gęstą konsystencję. Z tego też powodu należy danie mieszać co parę minut aby zapobiec przywarciu sosu do patelni aby go nie przypalić i nie zepsuć smaku.

Sprawdzamy miękkość mięsa co parę minut aby zrazy soczyste. W zależności od rodzaju kuchenki i temperatury gotowania, czas przygotowania dania może lekko się różnić. Jeśli po 40 minutach mięso jest nadal twarde, to gotujemy jeszcze przez chwilę pod przykryciem.

Zrazy ukraińskie smakują z różnymi dodatkami- dla wielbiciela sera możemy dodać starty ser do sosu, a dla dodania rozmaitych kolorów czy też zachęcenia niejadka do spróbowania możemy wkroić paprykę żółtą, zieloną, czerwoną do sosu czy też inne dodatki według własnej twórczości.

Zrazy ukraińskie smakują wyśmienicie z kaszą gryczaną, jęczmienną, bulgur czy też ziemniakami.  Możliwość łączenia zrazów ukraińskich z wieloma dodatkami sprawia, że możemy je podać na każdą okazję! Wystarczy przygotować ulubione dodatki i danie jest gotowe. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!