Sposób na mięso idealne – kruche i delikatne. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Idealny przepis dla wszystkich zabieganych, którzy na samo gotowanie mają tylko kilka chwil w ciągu dnia. Lubisz proste i szybkie przepisy – ten z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Jak zrobić rozpływające się w ustach idealne mięso na każde podniebienie? Oto sekret jak przygotować przepysznie delikatną wieprzowinę!

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego (najlepiej chuda wieprzowina),
  • 2-3 cebule,
  • pół kostki masła klarowanego,
  • 4 łyżki wody (najlepiej mineralnej),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Przed przystąpieniem do gotowania umyj, osusz i pokrój na duże kawałki mięso. Do suszenia wykorzystaj ręcznik papierowy. Tak przygotowane mięso odłóż do średniej wielkości garnka.

Następnie przekrój na pół cebulę i pokrój na piórka. Dodaj do garnka układając na mięsie, dodaj pół kostki masła i 4 łyżki wody (ok. 50 ml). Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce (wedle uznania) i dodaj do garnka.

Wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu. Możesz co jakiś czas dodatkowo zamieszać. Po ok. 2 godzinach przełóż gotowe mięso do słoika (najlepszy jest takiej wielkości jak na ogórki) i odłóż do lodówki. Tak przygotowane mięso będzie zawsze pod ręką – wystarczy podgrzać!

Wskazówka!

Tak idealnie miękka i delikatna wieprzowina najlepiej łączy się z każdą domową przystawką. Śmiało podawaj ją z kaszą bulgur lub gryczaną, ziemniakami czy na co tylko masz ochotę! Zadbaj o porcję świeżych witamin szykując szybką surówkę z marchewki i jabłka.

Przepis jest niezwykle prosty – po pierwszym wykonaniu pozostaje w pamięci tak jak smak tej obłędnej wieprzowinki! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!