Wyjątkowy przepis na mięso równie smaczne jak z grilla: Pieczony szaszłyk wieprzowy.

Jeśli szukasz przepisu na pyszną wieprzowinę, koniecznie wypróbuj ten przepis. Ten pieczony szaszłyk wieprzowy smakuje tak samo fantastycznie jak grillowany.

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 8 plasterków bekonu

Na sałatkę:

  • 300 g czerwonej kapusty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 pieprzu
  • 20 g pietruszki
  • 5 łyżek kukurydzy
  • oliwa z oliwek
  • sól

Na sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

Przygotowanie:

Mięso pokroić w plastry o grubości 1 cm. Plastry ułożyć na twardym podłożu, przykryć folią i postukać tłuczkiem z obu stron.

Mięso oprósz solą i czarnym pieprzem z obu stron i rozetrzyj w dłoniach. Umyte i obrane ziemniaki pokroić w plastry.

Umieść ziemniaki w głębokiej misce, dodaj sól, czosnek, czarny pieprz, olej i dobrze wymieszaj. Cebulę pokroić w krążki.

Na twardym podłożu kładziemy obok siebie dwa plastry ziemniaka, w które wbijamy szpikulec. Następnie szaszłyki naprzemiennie szaszłyki z mięsa, cebuli, boczku i ziemniaków.

Posmaruj folię olejem roślinnym. Rozłóż mięso na folii, posmaruj olejem i szczelnie zawiń.

Szaszłyk ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 200°C. Pokrój kapustę na cienkie plasterki i umieść w głębokiej misce.

Dodaj sok z cytryny, cukier i dobrze wymieszaj. Następnie dodać ugotowane jajko pokrojone w kostkę i paprykę pokrojoną w cienkie plasterki.

Dodać kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sól i dokładnie wymieszać. Przygotuj sos: wlej sos sojowy do małej miski.

Dodaj ketchup, miód, musztardę i wszystko razem wymieszaj. Mięso posmarować sosem, wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut i piec na złoty kolor.

Mięso przekroić na pół i podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!