Klopsy mięsne w pieczarkowym sosie. Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Składniki:

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • olej
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 50 ml zimnego mleka
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 cebula dymka
  • 1/2 czerwonej i zielonej papryki
  • ok. 300 ml mocnego bulionu
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • kawałek masła

Przygotowanie:

Mięso wymieszać z cebulą i pozostałymi składnikami. Mokrymi rękoma formuj kulki. Rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy kulki z każdej strony. Wystarczy chwila, aby się skurczyły i pozostały soczyste.

Wyciągamy kulki i do ciasta dodajemy kawałek masła. Podsmaż cebulę, dodaj mieloną paprykę, posiekaną paprykę i pieczarki. Smażymy kilka minut, posypujemy mąką i po krótkim smażeniu zalewamy bulionem.

Gdy mieszanina zacznie się gotować, włóż kulki z powrotem i gotuj razem przez 15-20 minut. Doprawić i dodać posiekaną zieloną część cebuli. Podawane z makaronem, ryżem lub gotowanymi ziemniakami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!