To mięso pieczone w folii jest przepyszne, odkąd znam ten przepis już nie kupuję wędlin w sklepie.

Masz ochotę na innym dodatek do kanapek?

Zamiast kupować wciąż te same wędliny faszerowane chemią, wypróbuj nasz przepis na mięso pieczone we folii! Idealne na zimno na kanapki lub jako dodatek do obiadu. Co najważniejsze – jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Potrzebne składniki:

  • 1kg mięsa wieprzowego (lub wołowego, jagnięcego)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka chmielu Suneli (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy i dodaj do tego olej roślinny. Całość dobrze wymieszaj. Mięso opłucz, osusz i rozprowadź na nim przygotowaną marynatę. Umieść je w podwójnej warstwie folii i pozostaw w lodówce na 2 godziny.

Po tym czasie, mięso przełóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 szt, przez 1 godzinę. Następnie wyjmij mięso z piekarnika, odwiń z folii i piec je dalej, przez 15 minut. Tak przygotowane mięso można podawać z ziemniakami, frytkami czy warzywami, lub na zimno do kanapek.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!