Prosty przepis, o który każdy mnie pyta : Mięso po japońsku – goście zjadają w kilka chwil.
Mięso nie musi być przygotowywane zawsze w ten sam sposób. Czasami warto poznać inne smaki, które pozwolą zjeść coś wyjątkowego.
Dlatego też prezentujemy wyjątkowy przepis na japońską wieprzowinę, która smażona jest w wyjątkowej pikantnej marynacie sojowej. Przygotowane w ten sposób kawałki mięsa są naprawdę soczyste, jednocześnie posiadając pyszną skórkę. Warto spróbować przygotować tę potrawę i samemu posmakować to wyjątkowe danie.
Co będzie potrzebne do przygotowania mięsa po japońsku?
- 600 gramów mięsa wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka skrobi
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki kolendry
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest wyciśnięcie czosnku przez praskę i wymieszanie go z przyprawami i czosnkiem. Do tej mieszanki powinno się dodać skrobię, sos sojowy i wszystko dokładnie wymieszać.

Mięso powinno zostać opłukane i pokrojone w średniej wielkości plastry. Po jego ubiciu zalane powinno zostać zalane w marynacie i odstawione na około 3 godziny.

Po tym czasie olej słonecznikowy trzeba rozgrzać na patelni i usmażyć mięso. Smażyć należy do momentu gdy będzie miała ona złocisty kolor.
