Prosty przepis, o który każdy mnie pyta : Mięso po japońsku – goście zjadają w kilka chwil.

Mięso nie musi być przygotowywane zawsze w ten sam sposób. Czasami warto poznać inne smaki, które pozwolą zjeść coś wyjątkowego.

Dlatego też prezentujemy wyjątkowy przepis na japońską wieprzowinę, która smażona jest w wyjątkowej pikantnej marynacie sojowej. Przygotowane w ten sposób kawałki mięsa są naprawdę soczyste, jednocześnie posiadając pyszną skórkę. Warto spróbować przygotować tę potrawę i samemu posmakować to wyjątkowe danie.

Co będzie potrzebne do przygotowania mięsa po japońsku?

  • 600 gramów mięsa wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka skrobi
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kolendry

Sposób przygotowania

Pierwszym krokiem jest wyciśnięcie czosnku przez praskę i wymieszanie go z przyprawami i czosnkiem. Do tej mieszanki powinno się dodać skrobię, sos sojowy i wszystko dokładnie wymieszać.

Mięso powinno zostać opłukane i pokrojone w średniej wielkości plastry. Po jego ubiciu zalane powinno zostać zalane w marynacie i odstawione na około 3 godziny.

Po tym czasie olej słonecznikowy trzeba rozgrzać na patelni i usmażyć mięso. Smażyć należy do momentu gdy będzie miała ona złocisty kolor.

Doskonałymi dodatkami do tego mięsa będą ziemniaki, ryż czy też różnego rodzaju sałatki warzywne. Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!