Zapomnisz o klasycznych gołąbkach – Danie, które sprawdzi się na wszystkich okazjach.
Przed Wami zupełnie nowa odsłona tradycyjnych gołąbków!
Zaskocz swoich gości genialną alternatywą dla zwykłego, pospolitego dania! Gwarantujemy, że soczyste mięso w delikatnej kapuście z pożywnymi warzywami i aromatycznymi przyprawami na stałe zagości na stole podczas niedzielnych, rodzinnych spotkań i świątecznych obiadów.

Do przygotowania mięsa w kapuście potrzeba:
- 1 główkę kapusty pekińskiej;
- kilka steków wieprzowych;
- 150 mililitrów śmietany;
- 3-4 pomidory;
- 1 cebulę;
- 1 marchewkę;
- 1 łyżkę mąki pszennej;
- koperek, sól i mielony czarny pieprz do smaku;
Sposób przygotowania – krok po kroku:
Cebulę i marchewkę pokrój w paski, a następnie podsmaż osobno na patelni.

Kawałki mięsa rozbij tłuczkiem w taki sposób, aby otrzymać podłużne, cienkie plastry, które należy przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Aby uniknąć bałaganu, owiń mięso w folię spożywczą.

Obierz kapustę z liści, odkrój grubsze, twardsze części i zanurz je we wrzątku na około 5 minut, żeby zmiękły. Po tym czasie wyjmij je ostrożnie i osusz papierowym ręcznikiem. Na każdy liść kapusty wyłóż plaster mięsa i po łyżce marchewki oraz cebuli, a następnie zawiń je wszystkie w rulony.

Tak przygotowane mięso w kapuście ułóż w głębokim garnku i dodaj do nich posiekane na drobno pomidory. Całość przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.

W międzyczasie przygotuj sos. W misce wymieszaj ze sobą śmietanę z mąką i posiekanym koperkiem. Po upływie wyznaczonej pół godziny przelej sos do garnka z mięsem. Odczekaj chwilę, aż sos zgęstnieje i już można podawać.
