Zaskocz swoich gości genialną alternatywą dla zwykłego, pospolitego dania! Gwarantujemy, że soczyste mięso w delikatnej kapuście z pożywnymi warzywami i aromatycznymi przyprawami na stałe zagości na stole podczas niedzielnych, rodzinnych spotkań i świątecznych obiadów.
Cebulę i marchewkę pokrój w paski, a następnie podsmaż osobno na patelni.
Kawałki mięsa rozbij tłuczkiem w taki sposób, aby otrzymać podłużne, cienkie plastry, które należy przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Aby uniknąć bałaganu, owiń mięso w folię spożywczą.
Obierz kapustę z liści, odkrój grubsze, twardsze części i zanurz je we wrzątku na około 5 minut, żeby zmiękły. Po tym czasie wyjmij je ostrożnie i osusz papierowym ręcznikiem. Na każdy liść kapusty wyłóż plaster mięsa i po łyżce marchewki oraz cebuli, a następnie zawiń je wszystkie w rulony.
Tak przygotowane mięso w kapuście ułóż w głębokim garnku i dodaj do nich posiekane na drobno pomidory. Całość przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotuj sos. W misce wymieszaj ze sobą śmietanę z mąką i posiekanym koperkiem. Po upływie wyznaczonej pół godziny przelej sos do garnka z mięsem. Odczekaj chwilę, aż sos zgęstnieje i już można podawać.