W ciągu zaledwie 15 minut można zrobić wilgotne i pyszne ciasto. Wszyscy je uwielbiają.

Ciasto milka to szybkie i pyszne ciasto, które można zrobić w kilka minut. Smakuje zupełnie jak z bajki.

Ciasto milka jest idealnym ciastem deserowym. Można go wykorzystać na wielkie okazje, takie jak święta czy urodziny, ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek do niedzielnej porannej kawy. To ciasto jest proste w przygotowaniu i z pewnością stanie się ulubionym w Twoim domu.

Jak przygotować ciasto?

Składniki na ciasto:

  • 5 średnich jajek
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 filiżanka mąki
  • 1 filiżanka cukru pudru
  • 1 filiżanka kawy rozpuszczalnej
  • 1 filiżanka foremki do muffinów

Składniki na nadzienie:

  • Dżem morelowy (lub inny, w zależności od upodobań) – ok. 1/3 litra
  • Bita śmietana – ok. 250 ml
  • Gotowa polewa czekoladowa, 2,5 tabliczki czekolady mlecznej Milka

Sposób przygotowania:

Zaparz filiżankę kawy rozpuszczalnej i pozostaw ją do ostygnięcia. W dużej misce wymieszaj resztę składników. Wymieszaj składniki za pomocą miksera, aby uzyskać gładką masę.

Następnie wylej masę na posypaną mąką i posmarowaną masłem blachę do pieczenia. Cały proces jest szybki i łatwy.

Nie ma znaczenia, czy zamówisz składniki, czy oddzielisz jajka. Piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu ciasta polej je kawą. Wierzch posmaruj dżemem. Następnie przygotuj masę czekoladową.

W rondelku doprowadź do wrzenia śmietankę i czekoladę. Gdy polewa będzie gotowa, wylej ją na ciasto. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie włóż ciasto do lodówki na ok. 2 godziny. Gotowe.

error: Treść zabezpieczona !!