Nie musisz ich zamrażać ani konserwować, a mimo to pozostaną smaczne, pachnące, jak świeże nawet przez 1 rok! Spróbuj i przekonaj się sam.
Włóż truskawki do miski. Zalej wodą. Odstaw na około 5-6 minut.
Następnie odlej wodę. Usuń szypułki z truskawek. Oczyszczone truskawki przełożyć do osobnej miski. Większe kawałki można pokroić na pół.
Posypujemy je warstwą po warstwie cukrem, aby cukier dostał się wszędzie. Zachowaj około 1/3 cukru na później. Truskawki zasypane cukrem odstawić w ten sposób na około 3 godziny.
W tym czasie kilkakrotnie zamieszaj truskawki. Przygotujemy czyste i suche słoiki po dżemach. Za pomocą chochli układaj w nich truskawki. Podlewamy je sokiem, który wydzielają truskawki.
Teraz ułożymy warstwę cukru, który odkładamy na wierzch każdej szklanki. Wsyp cukier w ilości 2 łyżek stołowych. Teraz ostrożnie zamknij każdą szklankę pokrywką.