Jem i nie boję się, że przytyję – piekę prawie w każdy weekend: Przepis na mokre ciasto bez grama mąki i cukru.

Doskonały przepis na dietetyczne ciasto o doskonale pysznym smaku! Koniecznie wypróbuj, nawet jeśli jesteś na diecie! Delikatne, puszyste, mega czekoladowe i pyszne!

Potrzebujesz:

  • 2 duże banany (350 g)
  • 1 łyżka melasy lub miodu
  • 20 g jogurtu naturalnego
  • 12 g kakao
  • 80 g wiórek kokosowych
  • 10 g wanilii
  • 10g proszku do pieczenia
  • 2 jajka (temperatura pokojowa)

Polewa:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml mleka
  • Rozmiar formy: 20*20

Przygotowanie:

Włóż do blendera obrane banany.

Dodaj melasę lub miód oraz kakao, jogurt i wiórki kokosowe. Na koniec dodaj wanilię, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj, do uzyskania gładkiej masy.

Teraz ubij jajka. Stopniowo wymieszaj masę kakaową z jajkami do uzyskania jednolitego ciasta. Nasmaruj formę masłem. Wlej ciasto i piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut. Przygotuj polewę  poprzez stopienie czekolady i zmieszanie jej z mlekiem. Polej nią ciasto.

Odstaw deser na 15 minut i możesz podawać. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!