Odkryj najlepsze chruściki na świecie z ciasta kwaśnej śmietany – Są tak pyszne, że z pewnością będziesz je robić nie tylko na karnawał.

Chruściki stanowią nieodzowny element okresu karnawałowego w naszej rodzinie.

Zawsze będę wracać do przepisu mojej mamy, miłośniczki kwaśnej śmietany, chociaż próbowałam wielu innych. Ich niezrównana puszystość i miękkość czynią je wyjątkowymi.

Przekonaj się sam, jak wielki sukces odniosą w Twoim domu. 🙂

Składniki: 300 g mąki pszennej 70 g margaryny 2 łyżeczki cukru pudru 2 żółtka 6 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżeczki rumu sól skórka cytrynowa olej do smażenia Do posypania: cukier puder

Sposób przygotowania:

To ciasto robi się niesamowicie łatwo – potrzebna jest tylko jedna duża miska. W niej mieszamy wszystkie składniki ciasta. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, dobrze ugniatając. Ciasto musi być gładkie, elastyczne i jednolite.

Kroimy ciasto na prostokąty i wycinamy w nich środkowe otwory. Przez otwór przekręcamy jeden z końców, tworząc łuk.

Następnie smażymy w patelni z odpowiednią ilością oleju. Wykładamy na papierowy ręcznik. I gotowe – teraz czas na degustację. Smacznego życzymy! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!