Ciasto: Do odmierzenia składników przygotuj szklankę 200 ml.
Jabłkowe nadzienie:
Orzechowe nadzienie
W małej miseczce wymieszaj ze sobą rozkruszone drożdże, mleko, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Pozostaw aż drożdże zaczną rosnąć. Do dużej miski przesiej dwa rodzaje mąki, dodaj cukier, jajka, śmietanę, otartą skórkę z cytryny oraz szczyptę soli. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże oraz roztopione masło.
Zacznij wyrabiać ciasto przez co najmniej 10 minut, musi być gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca. Gdy ciasto będzie wyrastać możesz przygotować nadzienie. Jabłka zetrzyj na tarce, dodaj cukier i cynamon do smaku, wymieszaj. Pamiętaj, aby przed nałożeniem ich na ciasto odcisnąć nadmiar wody.
Zmielone orzechy zalej mlekiem i dodaj cukier do smaku, wymieszaj. Jeżeli nie masz czasu lub składników do nadzienia możesz wykorzystać marmoladę lub ulubiony dżem.
Wyrośnięte ciasto podziel na kilka części. Każdą część wałkuj tworząc okrąg. Podziel go na kilka trójkątów. Na górną część nałóż nadzienie i zawiń ciasto tworząc rogalik. Rogalik ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka.