Są gotowe raz lub dwa razy, pachną w całym domu i smakują obłędnie: Pyszne ziemniaczane chlebki wypiekane w 15 minut.

Zakochasz się w tych pysznych chlebowych plackach z nadzieniem ziemniaczano-serowym! Idealna przekąska bądź szybka świetna opcja na ciepłą kolacje. Jeśli nie masz w domu chleba sprawdzi się doskonale w jego zastępstwie.

Potrzebujesz:

  • 400 ml ciepłego mleka
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 ml oleju
  • 480 g mąki pszennej

Na nadzienie:

  • 5 ziemniaków
  • 1 l wody
  • 100 ml mleka
  • 200 g startego sera
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka oleju
  • ziarenka sezamu lub maku

Przygotowanie:

Ciepłe mleko wymieszaj za pomocą trzepaczki z cukrem oraz drożdżami. Stopniowo dodawaj i mieszaj z pozostałymi składnikami mąkę i sól. Dodaj olej, wyrób gładkie ciasto i odstaw na 30 minut.

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości. Następnie rozgnieć je za pomocą widelca, dodaj trochę mleka, starty ser, sól do smaku i dobrze wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i podziel na 3 części, rozwałkuj. Z nadzienia ziemniaczanego uformuj również 3 kulki tej samej wielkości.

Jedną część nadzienia połóż na jednej część ciasta, spłaszcz za pomocą dłoni, możesz pomóc sobie wałkiem aby uzyskać płaski, ale dość gruby placek. Tak samo postąp z pozostałymi 4 kulkami. Następnie przykryj je folią spożywczą, odczekaj chwilę. Weź pierwsza przyszła przekąskę, zrób za pomocą palców wgłębienia na jej powierzchni. Na koniec posmaruj żółtkiem wymieszanym z odrobiną oleju. Posyp sezamem bądź makiem.

Piecz w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut w 190°C. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!