Naleśniki marokańskie: od dziś tylko tak przygotowuje. Smażysz je bez przewracania, tylko z jednej strony.
Niezwykle prosty sposób na przygotowanie naleśników bez przewracania
Marokańskie wyjątkowe naleśniki – szybki sposób na aromatyczny posiłek. Maroko słynie z tych drożdżowych placków, to najpopularniejsze danie uliczne tego egzotycznego zakątka świata.
Nie dziw się, że naleśniki wyjdą blade – takie właśnie mają być. Idealnie smakują tak jak w oryginale – z roztopionym masłem i miodem. Palce lizać!

Naleśniki marokańskie to idealna propozycja dla amatorów puszystych i delikatnych placuszków. Zachwyć swoją rodzinę i przyjaciół ciepłymi i pysznymi naleśnikami na śniadanie lub kolację.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- kasza manna – 1 szklanka
- mąka pszenna – 1 szklanka
- ciepła woda – 2 szklanki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju roślinnego – słonecznikowego lub kokosowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 70 gram masła
- 6 łyżek miodu
Przygotowanie naleśników marokańskich
Wszystkie suche składniki połącz w dużej misce. Dodaj roztrzepane jajko, wodę i olej. Wszystko razem dokładnie połącz za pomocą miksera.

Ciasto odstaw na około 40-60 min w ciepłe miejsce pod przykryciem.

W tym czasie przygotuj sos:
Roztop masło, dodaj do niego miód. Pamiętaj aby nie zagotować składników sosu.

Rozgrzej suchą patelnię (naleśniki smażymy bez używania tłuszczu). Porcjami wlewaj na nią porcje ciasta – od środka po ranty patelni.

Usmażonych placków, nie obracaj. Kiedy ciasto na wierzchu się zetnie – naleśnik jest gotowy do ściągnięcia go z patelni.
Ułożone w stos naleśniki polej gotowym sosem.
