Posmakują każdemu – Pyszne zapiekane naleśniki z serem. Każdy musi je spróbować

Zapiekane naleśniki z serem i malinami to świetny nowy przepis. Gorąco polecam to danie, będzie smakować każdemu.

Ciasto na naleśniki:

  • 750 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • olej do smażenia

Masa serowa:

  • 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 250 g twarogu półtłustego
  • Łyżka budyniu waniliowego w proszku bez cukru

Masa śmietanowa do zalania naleśników:

  • Jajko
  • 150 g śmietanki kremówki 30%
  • Łyżka budyniu waniliowego w proszku bez cukru
  • Łyżka cukru

Sos malinowy:

  • 400 g malin świeżych lub mrożonych
  • Cukier – według uznania
  • Czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Gdy znalazłam ten przepis, od razu wiedziałam, że będę po niego bardzo często sięgać. Danie jest przepyszne. Naleśniki są delikatne, miękkie, rozpływające się w ustach. Całości dopełnia łagodny waniliowy aromat i wspaniały, aromatyczny sos malinowy.

Do oryginalnego przepisu dodałam recepturę na naleśniki, którą wykorzystuję od wielu lat i która zawsze się sprawdza.

Mąkę, jajka i mleko zmiksować na gładkie ciasto. Rozgrzać patelnię teflonową i wylać trochę oleju (wystarczy to zrobić przed usmażeniem pierwszego naleśnika) i smażyć naleśniki. Należy zwrócić uwagę, by były cieniutkie. Z przepisu wychodzi ok. 13 sztuk. Wystarcza to na ułożenie dwóch warstw w naczyniu żaroodpornym.

Twaróg dokładnie rozetrzeć mikserem lub blenderem ręcznym, by zyskał kremową konsystencję i w masie nie było grudek. Dodać serek homogenizowany oraz po łyżce proszku budyniowego i cukru. Dokładnie wymieszać.

Na naleśniki nakładać po łyżce serowej masy, zwijać w rulony i układać w naczyniu żaroodpornym tak, by ściśle do siebie przylegały. (Naczynie warto dodatkowo wysmarować tłuszczem, by zawartość do niego nie przywierała.

Przygotować masę śmietankową: roztrzepać widelcem jajko, dodać śmietankę, cukier i budyń. Wymieszać bardzo starannie.

Naleśniki ułożone w naczyniu zalać masą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C, z włączonym termoobiegiem. Piec ok. 30-35 minut, do momentu, w którym śmietana zgęstnieje i całość będzie dobrze zapieczona.

W międzyczasie zrobić sos malinowy. Owoce podgrzewać na kuchence do chwili, w której zaczną się lekko rozpadać. Dodać cukier do smaku. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z wodą i przelać do gorącej malinowej papki.

Gotować przez kilka minut, ciągle mieszając. Po zdjęciu z ognia odstawić do przestygnięcia. Jeżeli sos nie będzie wystarczająco gładki, można dodatkowo go zblendować.

Zapieczone naleśniki posypać cukrem pudrem, polać sosem malinowym i podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!